Talte lavtrofisk for ordførere
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
Nyheter
Publiseringsdato: 10. desember, 2008
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
Forhandlingene om EUs klimapakke er inne i en intens sluttspurt. Polen, vertslandet for FNs pågående klimakonferanse, står nå under sterkt press for å godta EUs klimapakke.
– Norge bør komme raskt på banen med signaler om å finansiere et CO2-renseanlegg i Polen. Eksempelets makt er sterk, og det er viktig å få slik viktig teknologi oppe og stå, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.
EU skal bygge tolv pilotprosjekter for CO2-håndteringsanlegg (CCS). Polen har ønsket to av disse, men kan stå igjen med kun ett, hvis EU ikke vedtar en solid klimapakke. Klimapakken avgjøres på EU-toppmøtet som avsluttes fredag 12. desember.
Tre renseanlegg?
Halvparten av pengene fra EØS-kontingent går i dag til Polen. Bellona foreslår at denne summen går til et tredje CO2-renseanlegg i kullkraftnasjonen Polen.
Gjennom EØS-avtalen betaler Norge to milliarder kroner årlig til nye medlemsstater i EU. Denne summen skal reforhandles i 2009, og kommer sannsynligvis til å øke til 2,5 milliarder kroner årlig.
Allerede er en stor del av det norske EØS-bidraget øremerket energi. Ett CO2-renseanlegg vil koste om lag fem milliarder, og kan finansieres over to år, dersom halvparten av de norske pengene går til renseanlegg.
Norsk kompetanse
– Ved å bidra til CO2-renselanlegg i Polen kan vi bidra med mer enn penger. Her kan også norsk kompetanse industri og næringsliv nyttiggjøre seg, sier Paal Frisvold, styreleder i Bellona Europa.
Bellona reiste forslaget første gang i vår, og mener det nå er på høy tid at norske myndigheter sender et signal til polske myndigheter om at denne teknologien er svært viktig, og derfor øremerker kontingenten til et CO2-renseanlegg.
For presse: Kontaktperson i Poznan:
Tone Foss Aspevoll, informasjonsrådgiver i Bellona: 91 72 02 67
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...