Bellonas innspill til regjeringens havbruksmelding
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Nyheter
Publiseringsdato: 10. mars, 2009
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
Et strengt utslippstak for CO2 per kilowattime produsert strøm vil i praksis gjøre CO2-håndtering obligatorisk ved kullkraftverk og gasskraftverk.
Ved å vise til prosedyrehensyn bestemte Europaparlamentets president i dag at det ikke skal stemmes over et forslag om å revidere EUs industriutslippsdirektiv. Forslaget om revisjon gikk ut på å innføre et utslippstak for strømproduksjon.
Dagens blokkering i Europaparlamentet betyr at saken ikke tas opp igjen før etter neste parlamentsvalg i høst.
Internasjonal kamp
Et utslippstak for CO2 har allerede blitt vedtatt i flere amerikanske stater, og 43 parlamentsmedlemmer fra alle partigrupper og land fremmet forslaget for EU-parlamentet.
– Kampen for utslippsgrenser per kilowattime produsert strøm er svært viktig for oss, og vi jobber veldig internasjonalt med dette spørsmålet, sier Eivind Hoff i Bellona Europa.
Vil påby rensing
– Dersom vi kan få igjennom en slik grense, og den grensen blir lav nok, vil det i praksis gjøre CO2-håndtering obligatorisk for både nye og eksisterende kullkraftverk. Et tradisjonelt kullkraftverk vil ikke kunne produsere strøm uten store CO2-utslipp per kilowattime, og dermed vil de enten måtte innføre CO2-håndtering eller stenge kraftverket, forklarer han.
Bellona mener at utslippstaket bør være på 150 gram CO2 per kilowattime strøm, for dermed å sikre at CO2-håndtering også blir obligatorisk for gasskraftverk.
CO2-håndtering
Å gjøre kraftsektoren CO2-nøytral er en av de billigste måtene å gjøre utslippskutt i rike land på. Likevel planlegges det per dags dato hele 72 konvensjonelle, og skitne kullkraftverk i EU-området. Kvotesystemet tilbyr ikke sterke nok incentiver til å innføre CO2-håndtering, og derfor mener Bellona at et utslippstak også må innføres.
30 prosent av alle EUs klimagassutslipp kommer fra kraftsektoren. Bellona har i en studie vist at det er teknisk mulig å kutte verdens klimagassutslipp med hele 33 prosent innen 2050 ved hjelp av CO2-håndteringsteknologi.
Nullutslipp
– Et solid flertall i norsk politikk ønsker ikke utslippsbasert kraftproduksjon i Norge, og derfor har vi i realiteten et slikt utslippstak allerede, sier Gunnar Kvassheim (V) til bellona.no Web.
Kvassheim er leder for Stortingets energi- og miljøkomité, og sier at et utslippstak i Norge ikke har vært debattert i komiteen. Norge får i dag cirka 99 prosent av sitt elektrisitetsbehov dekket av fornybar vannkraft.
Trenger virkemidler
– Jo strengere et slikt tak kan være i EU og andre steder, jo bedre. Vi trenger slike virkemidler for å gjøre fornybar energi og CO2-håndteringsteknologi konkurransedyktig, sier Kvassheim.
Han utelukker ikke at norske politikere vil jobbe for utslippstak i internasjonale fora.
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...
Norsk olje- og gassproduksjonen vil falle, men Regjeringen vil ikke planlegge for det. Forstå det den som kan. At norsk olje- og gassproduksjon ko...