Nyheter

Bellona fornøyd med EU-enighet før København

(Foto: World Economic Forum/Flickr)

Publiseringsdato: 30. oktober, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

EU-lederne har i dag blitt enige om et forhandlingsmandat om klimafinansiering foran forhandlingene om en ny, internasjonal klimaavtale i København i desember. – Viktig for klimatoppmøtet i København, mener Bellona.

EU ble i dag enige om å stille seg bak at klimatiltak i den fattige delen av verden kan koste 100 milliarder euro fra år 2020, og at offentlig støtte fra den rike delen av verden til å måtte bestå av 22-50 milliarder euro årlig. EU lover å betale en «fair share» av denne summen.

EU-lederne er også enige om at fattige land behøver 5-7 milliarder kroner årlig i en startfase i årene 2010-2013.

Bellona har de siste dagene fryktet en kollaps i EU’s arbeid med å finne en felles plattform før klimaforhandlingene i København, og ser derfor dagens enighet som svært gledelig.

– Dette er en stor og betydelig sum penger. Selv om vi i Bellona kunne ønske oss mer, er dette med på å bidra positivt til forhandlingene i København, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

– Viktig gjennonbrudd

President for Europakommisjonen, Jose Manuel Barroso, kaller enigheten mellom EU-landene for et ”viktig gjennombrudd”. Storbritannias statsminister Gordon Brown kaller det en suksess, ifølge BBC.

– Vi var klar over at hvis ikke EU ble enige om å løse noen av hindringene, ville mulighetene for en avtale under København-toppmøtet blir mye svakere, sa Brown.

Brown annonserte også et hurtigløp for å redusere CO2-utslipp. Dette vil trå i kraft raskt etter København-toppmøtet, og koste de rikeste landene 5 til 7 milliarder euro umiddelbart.

Truet med brudd

EUs toppledere har under høsttoppmøtet slitt med både å formulere og fordele regningen for utslippskuttene de vil ha resten av verden med på under klimatoppmøtet i København. Fredag ble de enige.

En koalisjon på ni av EUs fattigere medlemsland, truet tidligere i motet med å blokkere en avgjørelse, hvis ikke rike land betalte mer.

Kostnadsfordelingen mellom de enkelte medlemslandene i EU er ikke klar, og startfinansieringen vil bli frivillig, ifølge BBC. Detaljer om hvordan summen skal fordeles, vil bli jobbet ut av en arbeidsgruppe senere.

– EU har nå et mandat, en sterk posisjon, og EU er fortsatt i ledelsen på klima. La oss håpe andre vil følge etter, sier Sveriges statsminister og EU-formann Fredrik Reinfeldt til NTB.