Stor interesse for skrogvask
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
Nyheter
Publiseringsdato: 30. oktober, 2009
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
EU ble i dag enige om å stille seg bak at klimatiltak i den fattige delen av verden kan koste 100 milliarder euro fra år 2020, og at offentlig støtte fra den rike delen av verden til å måtte bestå av 22-50 milliarder euro årlig. EU lover å betale en «fair share» av denne summen.
EU-lederne er også enige om at fattige land behøver 5-7 milliarder kroner årlig i en startfase i årene 2010-2013.
Bellona har de siste dagene fryktet en kollaps i EU’s arbeid med å finne en felles plattform før klimaforhandlingene i København, og ser derfor dagens enighet som svært gledelig.
– Dette er en stor og betydelig sum penger. Selv om vi i Bellona kunne ønske oss mer, er dette med på å bidra positivt til forhandlingene i København, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.
– Viktig gjennonbrudd
President for Europakommisjonen, Jose Manuel Barroso, kaller enigheten mellom EU-landene for et ”viktig gjennombrudd”. Storbritannias statsminister Gordon Brown kaller det en suksess, ifølge BBC.
– Vi var klar over at hvis ikke EU ble enige om å løse noen av hindringene, ville mulighetene for en avtale under København-toppmøtet blir mye svakere, sa Brown.
Brown annonserte også et hurtigløp for å redusere CO2-utslipp. Dette vil trå i kraft raskt etter København-toppmøtet, og koste de rikeste landene 5 til 7 milliarder euro umiddelbart.
Truet med brudd
EUs toppledere har under høsttoppmøtet slitt med både å formulere og fordele regningen for utslippskuttene de vil ha resten av verden med på under klimatoppmøtet i København. Fredag ble de enige.
En koalisjon på ni av EUs fattigere medlemsland, truet tidligere i motet med å blokkere en avgjørelse, hvis ikke rike land betalte mer.
Kostnadsfordelingen mellom de enkelte medlemslandene i EU er ikke klar, og startfinansieringen vil bli frivillig, ifølge BBC. Detaljer om hvordan summen skal fordeles, vil bli jobbet ut av en arbeidsgruppe senere.
– EU har nå et mandat, en sterk posisjon, og EU er fortsatt i ledelsen på klima. La oss håpe andre vil følge etter, sier Sveriges statsminister og EU-formann Fredrik Reinfeldt til NTB.
For to år siden tok Bellona initiativ til etableringen av Clean Hull Initiative for å utvikle en ISO-standard om vask av skipsskrog. Nå nærmer den se...
– Tre år med svake budsjetter på klima og nå et fjerde fra regjeringen Støre. Igjen mangler det tiltak og midler som omstiller Norge i tråd med 2030-...
– Hvis Bellona ikke fantes, måtte vi ha funnet dere opp, sa generaldirektør for DG CLIMA i EU-kommisjonen, Kurt Vandenberghe, da han åpnet Bellonas C...
«Nå står de dårlige grønne nyhetene i kø» skriver Magnus Takvam på Altinget, men underspiller at grønn omstilling pågår for fullt utenfor Norge. Spør...