Nyheter

10 år med karbonfangst- og lagring i EU!

Publiseringsdato: 19. mars, 2013

Skrevet av: Maya Boutroue Vedeld

I dag er det 10 år siden Bellona organiserte historiens første offentlige høring på karbonfangst- og lagring (CCS) i Europaparlamentet.

Høringen ble en suksess på tross av uforutsette komplikasjoner. Paal Frisvold, nå leder for Bellonas Europa-kontor var ny assistent ved kontoret og husker dagen godt:

– Vi våknet opp til snøstorm og trafikkaos over hele byen. I løpet av natta hadde dessuten USA invadert Irak, noe som trigget et ekstraordinært plenumsmøte i Parlamentet og ingen ministre kunne stille på høringen. Representanter for oljesektoren, invitert til å forklare hvordan CO2 kunne lagres på sikker måte under jorda, satt fast i Oslo og London. Likevel klarte vi å samle en rekke relevante eksperter fra EU-kommisjonen, utstyrsleverandører, oljeselskaper og organisasjoner og skapte dialog og åpen diskusjon rundt potensialet som finnes i CCS.

I dag er Bellona en sentral aktør og rådgiver for EUs arbeid med CCS, gjennom blant annet Teknologiplattformen ZEP, der Bellona-leder Frederic Hauge sitter som viseformann:

– Dette viser at Bellona har kraft og jobber langsiktig. Vårt arbeid med EU-parlamentet har gitt oss masse verdifull kompetanse, erfaring og nyttige nettverk, som vi har god bruk for hver eneste dag, sier Frederic Hauge.