Nyheter

Slik sikrer Bellona gjennomslag i Brussel

LIna Strandvåg Nagell i Bellona og studentpraktikant Thea Lovise Vie fra UiB.
LIna Strandvåg Nagell i Bellona og studentpraktikant Thea Lovise Vie fra UiB.
UiB Brussel

Publiseringsdato: 9. mars, 2022

Skrevet av: Sunniva Furset

Lina Standvåg Nagell forteller om hvordan det er å jobbe for Bellona Europa i «BrusselBobla». Hun snakker om EU og klima når hun er gjest i podkast-episoden. Hva er det EU fokuserer på, hvordan får man gjennomslag i klimapolitikken og kan EU nå målene sine?

Lina leder arbeidet med bærekraftig finans og økonomi. Hun bor i Brussel og etter fem og et halvt år i byen kjenner hun EU-systemet svært godt.

– Det som står høyt på EUs agenda vil stå høyt på Norges. Nå er det klima som står høyt på agendaen her. Norge må bli klar for grønne skiftet på lik linje med EU, sier Lina i podkasten.

Bellona startet Brussel-kontoret allerede i 1994, samme året som Norge sa nei til å bli medlem av EU. Siden da har Bellona jobbet aktivt med europeisk klimaarbeid, mens Norge fremdeles ikke har sin egen plass rundt forhandlingsbordet.

Om samtalen i EU

– Vi treffer hverandre og snakker sammen, både i gangene i Brussel og i andre sosiale sammenhenger. Det er veldig viktig med nettverksbygging i denne byen, sier Lina.

Hun forteller hvordan hun jobber med klimapolitikk fra dag til dag i episoden. Hun følger nøye med på lovendringer og definerer nye lover som Bellona mener bør på banen.

Kan fossil gass få bærekraftsstempel?

Lina er ekspert på EUs taksonomi, EUs klassifiseringsverktøy som skal definere hva som kan beregnes som bærekraftig økonomisk aktivitet.

– Taksonomien har kommet siden det var et behov for å identifisere de beste løsningene. Vi må vite hva vi må fokusere på for å bli klimanøytrale i 2050 og for å nå målene i Parisavtalen, forteller Lina i podkasten.

Over de siste månedene har det pågått en stor diskusjon rundt hva som skal inkluderes i den endelige taksonomien.

– Dersom man sier at fossil gass er veien å satse for utslippsreduksjon til 2050, så har man gitt et bærekraftig stempel på noe vi mener ikke bør prioriteres, sier Lina.

Universitetet i Bergen sitt Brusselkontor har i samarbeid med Studentradioen i Bergen skapt podkasten BrusselBobla. Du kan lytte til podkasten her:

 

Har du hørt Bellonas egen podkast Klodebry?

Lytt til siste episode her:

Du finner podkasten på Spotify og i Apple sin podkast-app!