Nyheter

Flytende atomkraftverk for Severodvinsk

Denne tegningen viser det planlagte flytende atomkraftverket i Pevek. Et tilsvarende skal nå bygges for Severodvinsk.
Tegning: OKG/Minatom

Publiseringsdato: 15. mars, 2001

Skrevet av: Thomas Nilsen

Marineverftene i Severodvinsk er lei av ustabile el-forsyninger fra kraftleverandørene i Russland. Nå planlegger de like godt å bygge sitt eget flytende atomkraftverk.

En rekke ganger de siste årene har den lukkede verftsbyen Severodvinsk ved Hvitesjøen opplevd at strømforsyningen har blitt kuttet. Gang på gang har strømmen blitt borte fordi el-nettet i regionen er nedslitt. Strømmen har også blitt kuttet av kraftleverandørene fordi marineverftene ikke har betalt strømregningen.

De to marineverftene i Severodvinsk, Zvezdotchka og Sevmash, fikk denne uken full støtte fra det russiske atomenergiministeriet (Minatom) for sine planer om å bygge sitt eget lille atomkraftverk for å sikre strømforsyningen. Atomkraftverket vil bli det første flytende atomkraftverket i Russland. Begge marineverftene har solid kompetanse på reaktor- og turbinteknologi fra mer enn 40 års bygging og vedlikehold av atomubåter for den russiske Nordflåten. Siden 1955 har marineverft Sevmash bygget 129 atomubåter.

Det planlagte flytende atomkraftverket vil produsere både strøm og levere varme til marineverftene og byen Severodvinsk.

I følge pressetalsmann Jurij Bespaklo i Minatom vil konstruksjonen av det flytende atomkraftverket i Severodvinsk koste 110 millioner dollar, vel en milliard norske kroner. Dette er langt billigere enn et tilsvarende flytende atomkraftverk som er planlagt bygget i St. Petersburg for bruk ved havnebyen Pevek i Øst-Sibir. Årsaken til at kostnadene for bygging i Severodvinsk blir langt mindre er at Severodvinsk selv vil dekke arbeidskostnadene.

Det flytende atomkraftverket som planlegges for Pevek har så langt ikke fått nødvendig finansiering, og konstruksjonen har derfor ikke startet. Byggetiden for atomkraftverket i Severodvinsk er estimert til fem år.

Atomkraftverket vil få to reaktorer, hver på 35 MW, reaktorteknologien vil være nesten tilsvarende den som i dag benyttes ombord på de atomdrevne isbryterne i Murmansk.