Nyheter

Russisk paranoia

Publiseringsdato: 13. juli, 2006

Skrevet av: Mette Martinsen

Førstkommende helg rettes verdens øyne mot Russland og St. Petersburg, hvor president Putin er vert for årets G8-toppmøte. Sikkerhetsfaktoren i forbindelse med dette er skyhøy, noe både innbyggerne i St. Petersburg og landets politiske opposisjon har fått merke.

De sikkerhetsmessige tiltakene i St. Petersburg er mange, skriver avisen St. Petersburg Times. Det er ikke lov under toppmøtet å ta en romantisk båttur langs kanalene i byen. Vippebroene langs elven Neva vil ikke bli reist fra fredag til tirsdag for å slippe gjennom store skip. Havnen i St. Petersburg, som vanligvis mottar dusinvis med cruisebåter hver dag, blir også stengt i samme periode. Pulkovo-flyplassen stenger for regulær trafikk fra lørdag til og med mandag, og mange selskaper, som Lufthansa, SAS-Braathens og Norwegian, må innstille sine flyvninger til St. Petersburg. Bydelen Strelna, som ligger nærmest Konstantinovsky-palasset der møtet holdes, er omgitt av et midlertidig sikkerhetsnett, og innbyggerne er pålagt ikke å invitere gjester så lenge toppmøtet pågår av sikkerhetsmessige grunner. I tillegg er alle beboerne, inkludert barn, utstyrt med spesielle dokumenter slik at de får passere politisperringene til og fra sine hjem. Politiet har dessuten utvist et antall utlendinger fra byen.

Også sommerrekreasjonshjem og sanatorier blir berørt av sikkerhetsforanstaltningene. Disse ble stengt for gjester allerede sist lørdag. Gjester som hadde planlagt å være der over lengre tid, måtte flytte ut så lenge toppmøtet varer. I tillegg stenger myndighetene byens største kirkegård, Yuzhnoye, for begravelser fra lørdag til og med mandag. Den ligger nemlig inntil motorveien som går mellom flyplassen og Konstantinovsky-palasset. Og trafikkpolitiet har oppfordret innbyggerne i byen til å la bilen stå under toppmøtet. Flere (seks) bussruter er kansellert under G8-møtet – så kan man bare håpe at de tre som myndighetene har satt opp i stedet, veier opp for det…

Ingen får protestere
Politiet i St. Petersburg gjør seg store anstrengelser for å begrense protestene mot G8 til et minimum. Alle de store hotellene i byen er stengt – personalet har fått beskjed om å si at det er fullt overalt, ifølge avisen Nezavisimaja Gazeta. Men vinduene er mørke, tydeligvis bor det ingen der. Spesialstyrker og politi har to-tre ganger ”besøkt” leilighetene som ligger langs traseen fra flyplassen. Uønskede elementer er blitt fjernet. På gaten patruljerer nærmere 300 medlemmer av veipatruljen, med beskjed om ikke å motta bestikkelser under G8-toppmøtet. Disse kommer i tillegg til de tusener av politi, opprørsstyrker og AMON (terrorpolitiet) som allerede er på plass i St. Petersburg.

Massiv overvåkning av telefoner, mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr pågår i stor skala. Overvåkningsutstyret reagerer på ord som ”bombe”, ”summit”, ”Bush” og ”Putin”. Mobiloperatørene er pålagt å stille seg til rådighet for overvåkningspolitiet i ”ekstreme situasjoner” – toppmøtet er tydeligvis ansett som en slik situasjon.

I St. Petersburg pågår også i disse dager en NGO-konferanse, Det russiske sosiale forum. Men arrangøren er ikke selv til stede. Andrei Dimitriev gjemmer seg på hytta til noen venner, etter at han i forrige uke ble hentet av politiets ”avdeling for organisert kriminalitet2, som for anledningen hadde fått ”besøk” av innenriksministeriet i Moskva. Han ble fortalt at han måtte avlyse konferansen, noe han selvfølgelig nektet. Resultatet var at han ble banket opp, for så å bli satt fri ”for å tenke seg om”. Han gikk i stedet under jorden.

Det gjorde for øvrig også lederen for borgerbevegelsens initiativ, Vladimir Soloveichik, etter et nattlig besøk av to politimenn som kom for å hente ham til et ”møte med offiserer”. Han rakk å stikke av ved å be om litt tid til å ordne seg.

Hjemsendt og fengslet
Delegater til konferansen fra Sibir ble plukket av toget i Ekaterinburg og fratatt sine id-papirer, ble eskortert hjem og fikk utlevert papirene ved ankomst til Sibir. Andre nådde frem til St. Petersburg, men ble fratatt pass på stasjonen, hold tilbake av politiet en tid, for så å bli returnert hjem. To tyske jenter, som skulle sykle til konferansen, ble arrestert da de kom frem. De måtte overnatte i arresten, og ble deretter dømt for hooliganisme.

Ifølge radiostasjonen Ekko-Moskva følger politiet prisippet ”fang på veien”. Det vil si at de stopper tilreisende til St. Petersburg etter lister over uønskede elementer politiet har utarbeidet. Newru.com rapporterer i dag om at ti medlemmer av organisasjonen Institutt for Kollektiv handling ble arrestert på jernbanestasjonen i byen klokken ti i morges.

Uro også i Moskva
Men også i Moskva er det uro i forbindelse med G8-toppmøtet. Der har hundrevis av opposisjonsledere og aktivister samlet seg til en konferanse som mangler sidestykke, for å fjerne bildet av det demokratiske Russland som Kreml er forventet å presentere under G8-møtet i helgen. Også representanter for myndighetene i flere vestlige land var invitert.

Opposisjonsbevegelsen Et annerledes Russland, ledet av den tidligere sjakkmesteren Garry Kasparov, kunne under en pressekonferanse tirsdag denne uken fortelle at flere av medlemmene var blitt hentet ut fra fly og tog slik at de ikke skulle nå frem til konferansen i Moskva. Andre ble regelrett banket opp eller anholdt, sa Kasparov ifølge The Moscow Times. Kasparov sa også at anholdelsene av Et annerledes Russlands medlemmer var den beste demonstrasjon av manglende menneskerettigheter i Russland.

Moskva-politiets ”jumpiness” fikk følger for to tyske borgere. To menn, Henning Valerius og Aike Korfhage ble arrestert på grunn av urinering på offentlig sted, og idømt ti dagers fengselsstraff. De to hevder det ikke medfører riktighet at det har gjort noe slikt – for øvrig noe russiske borger stadig gjør, og aldri ha noen blitt bøtelagt eller idømt fengselsstraff for det. Det tyskerne imidlertid hadde gjort, var å rapportere fra konferansen til vestlige media…

Alle midler tillatt
En deputert til det russiske parlamentet, Sergei Glazev, ble slått bevisstløs i et bakhold på vei til Et annerledes Russland. Han er leder for bevegelsen Et verdig liv, og skulle holde et innlegg på konferansen. I stedet havnet han på sykehus, skriver nettstedet Newru.com. Tidligere statsminister Mikhail Kasyanov uttaler til The Moscow Times i forbindelse med overfallet at myndighetene nå ser ut til å ty til undertrykkelse.

Garry Kasparov hadde tirsdag også et innlegg i The New York Times, hvor han hevdet at Kreml, med sin fullstendige kontroll over domstolene, plyndret private foretak for så å bruke statskontrollerte selskap til å hvitvaske pengene utenlands. – Det er på høy tid å slutte å late som om Russland deler den frie verdens interesser, skrev Kasparov.

Konferansen Et annerledes Russland samlet opposisjonelle fra ytterste venstre til ytterste høyre i russisk politikk. Utenfor lokalene ventet russisk opprørspoliti med en flokk glefsende shäfere. I tillegg hadde de utplassert en metalldetektor, uten at noe av dette skremte noen fra å delta. Til tross for at en talsmann for Kreml hadde uttalt at de ville se det som en uvennlig handling dersom utenlandske inviterte faktisk møtte opp på konferansen, møtte blant annet både den britiske ambassadøren Anthony Brent og den amerikanske viseutenriksministeren for Europa- og Eurasiaspørsmål, Daniel Fried, opp. Sistnevnte uttalte til The Moscow Times at så langt fra å være en uvennlig handling, var hans tilstedeværelse et uttrykk for at amerikanske myndigheter rett og slett er interessert i det russiske sivile samfunn. – Jeg er imponert over at deltakerne virkelig har tro på demokrati, sa Daniel Fried ifølge The Moscow Times. Det britiske medlemmet av Europaparlamentet Edward McMillan-Scott, sa onsdag at Russland på ny er en trussel mot Europas trygghet og stabilitet, ifølge The Moscow Times. – Dette er et land som er ledet av et regime som er egoistiske, korrupte og upålitelige, sa han på konferansen. – Et annerledes Russland er et Russland som er demokratisk, fremgangsrikt og fritt, sa McMillan-Scott.