Nyheter

Russland vraker Statoil og Hydro

Nils Bøhmer

Publiseringsdato: 9. oktober, 2006

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Det russiske oljeselskapet Gazprom skal ha stengt alle utenlandske selskaper ute fra Shtokman-feltet. De vil utvikle gassfeltet på egen hånd.

Statoil og Hydro har jobbet i mange år for å være med på det gigantiske Shtokman-prosjektet i Russland. Hydro har hatt et samarbeid med Gazprom gående helt siden 1989.

Nyhetsbyrået Bloomberg og en rekke andre medier skriver om utestengelsen, men den er ikke offisielt bekreftet. Ifølge nyhetsbyrået Russia Today og RIA Novosti er det Gazprom-direktør Alexei Miller som har kommet med nyheten om at Russland ikke vil ha med utenlandske selskaper i arbeidet med Shtokman-feltet.

Bra med utsettelse

Det er første og fremst de vestlige selskapene som har trykket på for å få i gang utbyggingen av Shtokman-feltet. Nå vil utbyggingen antakelig ta mye lengre tid, ettersom Gazprom har uttalt at de i første omgang vil prioritere andre gassfelt. Gazprom mangler penger, teknologi og erfaring for å prioritere Shtokman nå.

– Hvis denne nyheten stemmer vil nok utviklingen komme på et mye senere tidspunkt enn hva som er blitt forespeilet tidligere. Vi synes det er bra at det ikke blir en slik stor utbygging i Barents-regionen i nærmeste framtid, sier Kristin Jørgensen, rådgiver i Bellonas Russlandsavdeling.

– Men det spørs jo om russerne vil være i stand til å ta de samme miljøhensynene uten de vestlige selskapene, legger hun til.

Ikke overrasket

Både Shell og Total har hatt konflikter med russiske myndigheter i det siste. Russland vil ha kontroll over petroleumsressursene selv. Jørgensen i Bellona forteller at vrakingen av Statoil og Hydro derfor ikke kommer spesielt overraskende:

– Det har vært en lang rekke utsettelser i forhold til Shtokman-prosjektet, så det har vært mange tegn på at alt ikke gikk etter planen. Og at Russland nå vil ha kontrollen selv er i tråd med annen politikk vi har sett i det siste.