Nyheter

Miljøverner arrestert i Murmansk

Vitaly Servetnik
(Foto: Bellona Murmansk)

Publiseringsdato: 7. juni, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Med en fersk rapport om atomfaren på Kolahalvøya under armen ble miljøverner Vitaly Servetnik arrestert i Murmansk i dag. Han var på vei til å møte statsminister Jens Stoltenberg, men ble satt i varetekt.

Vitaly Servetnik leder Priroda i Molodezh, som er Natur og Ungdoms lokalkontor, i Murmansk. Han ble tatt av politiet rundt kl. 11.30 i dag, på havneterminalen i Murmansk, hvor det var meningen at han skulle møte den norske statsministeren. Etter å ha vært i varetekt i omtrent en time ble han satt fri.

Uheldig

Stoltenbergs statssekretær, Torbjørn Giæver Eriksen, deltar på det norske statsbesøket i Russland. Han forteller at det var planlagt et møte med Servetnik, og at det er beklagelig at det ikke ble noe av.

– Da vi fikk vite at han var arrestert tok Stoltenberg det umiddelbart opp med guvernøren, og nå er han løslatt. Jeg tror ikke det vil være naturlig å forfølge saken videre, ettersom han nå er løslatt. Men dette var uheldig, sier Eriksen til Bellona Web.

Med overlegg

Ifølge politet hadde var ikke Servetnik akkreditert til å treffe Jens Stoltenberg, men som Eriksen bekrefter er dette ikke sant. Den siste meldingen fra det russiske politiet går ut på at de trodde Servetnik var ansvarlig for et væpnet ran som ble begått i går, og at de løslot ham da det viste seg at de hadde feil person. Bellona har imidlertid opplysninger om at byråkrater i Murmansk med overlegg skal ha forhindret Servetnik fra å møte Stoltenberg.

Servetnik skulle fortelle Jens Stoltenberg om hans organisasjons skepsis i forhold til fortsatt drift av Kola atomkraftverk. Natur og Ungdom deler Bellonas bekymring for situasjonen i Andrejeva-bukta.

Servetnik hadde med seg informasjon samlet av Bellona om atomfaren i ved et atomavfallslager i Andrejeva-bukta. Bellona har selv ikke adgang til Andrejeva-bukta. Informasjonen som var samlet sammen av Bellona stammet fra Russlands øverste atommyndighet, Rosatom.

Vanskelige forhold

Lederen for Natur og Ungdom her i Norge, Bård Lahn, sier at de regner med å få en forklaring på hva som har skjedd og hvorfor det har skjedd.

– Vi vet at forholdene er vanskelige for miljøorganisasjoner i Russland, og at dette her skjer er veldig bekymringsfullt, sier Lahn til Bellona Web.

Stort alvor

Den unge russiske miljøaktivisten ble satt i varetekt i Oktyabrsky politidistrikt.

Bellona har vært i kontakt med generalkonsulatet i Murmansk, som forteller at de reagerer med stort alvor på situasjonen.

Tidligere i dag holdt Bellona en pressekonferanse om situasjonen i Andrejeva-bukta (se saken «Andrejeva-bukta en tikkende bombe» i boksen oppe til høyre).