Talte lavtrofisk for ordførere
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
Nyheter
Publiseringsdato: 9. september, 2008
Skrevet av: Ola Innset
Nyheter
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:»Table Normal»; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:»»; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:»Times New Roman»; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}
– Kolahalvøya sliter med energiknapphet, og de eneste som kan levere strøm til en slik fabrikk er Kola Atomkraftverk. Den jobber blant annet norske myndigheter aktivt med å få stengt, fordi anlegget er en trussel mot norske borgere, forteller Nils Bøhmer i Miljøstiftelsen Bellona.
Dypt skuffet
– Vi er dypt skuffet over Hydro. De prøver nå å bygge opp en industri som vil kreve store mengder atomkraft. Det er ille nok i seg selv, men det er også et poeng at dette skal skje i Russland, der sikkerheten ved atomkraftverk ikke kan bli tilfredsstillende på noen måte, sier Bøhmer.
Reaktorene 1 og 2 på Kola Atomkraftverk ble bygget i 1973, og i likhet med de andre reaktorene på Kola mangler de sikkerhetsinnslutning som kan hindre radioaktiviteten i å spre seg i tilfelle et uhell.
Forlenger levetiden
De to eldste reaktorene på Kola Atomkraftverk ble anbefalt stengt allerede i 1989, men i 2004 ble levetiden på reaktor 2 forlenget fra 30 til 45 år. Bellona frykter nå at Hydros planlagte etablering kan føre til at driften forlenges ytterligere:
– All industri som etableres på Kola-halvøya blir avhengige av Kola Atomkraftverk, noe de igjen benytter som forklaring på hvorfor de stadig forlenger levetiden på disse reaktorene som burde ha vært stengt for lenge siden. En eventuell utbygging av tungindustri på Kola-halvøya vil også legge forholdene til rette for ytterligere utvidelse av Kola Atomkraftverk, sier Bøhmer.
Trussel mot norske borgere
En ulykke ved Kola Atomkraftverk vil først og fremst få følger for nærmiljøet i Nordvest-Russland, men ved uheldige meteorologiske følger vil også Norge kunne bli påvirket. Norske myndigheter jobber derfor aktivt for å stenge kraftverket.
– Ved å etablere seg på Kola vil Hydro aktivt motarbeide norske myndigheters innsats for å få stengt kraftverket. Det er ingen tvil om at kraftverket utgjør en sikkerhetstrussel, og dette bør veie uhyre tungt når Hydro nå vurderer dette prosjektet, sier Nils Bøhmer.
Kun ett møte
Norsk Hydro sier i dag til NTB at de kun har hatt ett møte med myndighetene i Murmansk, og at det ikke foreligger noen planer om å bygge en fabrikk. Informasjonsdirektør Halvor Molland sier at Hydro planlegger å bli større, og at de derfor har reist rundt i verden og studert en rekke anlegg.
– I den forbindelse er Murmansk ett av stedene vi har sett på, men det er ikke tatt noen beslutning om å bygge en fabrikk der, sier han til NTB.
Konkrete planer
– Vi vet at de har truffet guvernøren i Murmansk, og lagt fram svært konkrete planer, sier Nils Bøhmer.
– Blant annet sa Bjarne Reinholdt fra Norsk Hydro til nettsiden b-port.com, at de planlegger å produsere 470 000 tonn aluminium på Kola-halvøya. Videre har de lagt fram planer for myndighetene om at anlegget vil ha 6 000 ansatte, og det er også oppgitt konkrete tall for hvor stort areal anlegget vil måtte trenge, sier han.
– Det er riktignok ikke tatt noen beslutning om å bygge en fabrikk enda, men planene har utvilsomt vært svært konkrete, sier han.
– Vi håper at Norsk Hydro nå slår fra seg disse planene.
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...