Nyheter

Atomavfall fraktet langs norskekysten

Anna Kireeva

Publiseringsdato: 29. september, 2009

Skrevet av: Annicken Vargel

Forrige måned passerte et skip lastet med atomavfall langs hele norskekysten, uten at norske myndigheter var informert. – Det er skremmende at myndighetene ikke har oversikt over hva som transporteres, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Det russiske skipet MCL Trader gikk fra Polen til Murmansk lastet med atomavfall tidligere denne måneden. Skipet langs hele norskekysten, uten at norske myndigheter var informert om den farlige lasten ombord.

Lasteskipet passerte 25-30 nautiske mil utenfor Lofoten, og på den avstanden er det bare skip over 5000 som må melde fra om lasten sin. MCL Trader veide bare 3,600 tonn.

– Et smutthull i regelverket gjør at båter under 5000 tonn slipper å rapportere hvilken last de har, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

– Norske myndigheter må snarest mulig komme i en dialog med polske og russiske myndigheter for å få til en ordentlig avtale. Å uformelt ha bedt om å bli varslet, holder ikke, sier Bøhmer.

bodytextimage_09-06_Nils_Bohmer_HH.JPG Photo: Halfrid Hagmoen

– Det var en tilfeldighet at vi fikk vite om transporten, etter at den var gjennomført. Vi vil sende en forespørsel til Rosatom, den russiske enheten som er ansvarlig for transport av atomavfall, for å høre om denne type transport vil skje igjen i fremtiden, sier Kudrik.