–Bioressurser på avveie
– Bi-produkter fra hvitfisk-flåten og fiskeslam er bioressurser på avveie. Vi må finne løsninger slik at disse ressursene ikke går til spille. Det sa...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. april, 2010
Skrevet av: Ruth Astrid Sæter
Nyheter
Igor Bryzgunov, som leder Russlands vindkraftforbund, presenterte disse tallene under Bellonas Forum for fornybar energi i St. Petersburg fredag. Der fortalte han om en rekke vindkraftprosjekter som er i kjømda i Russland.
Stor vindkraftutbygging har vært – og er fortsatt – en utfordring i Russland, til tross for stort potensial for denne typen fornybar energiutnyttelse. Og bare et lite antall av prosjektene som Bryzgunov snakket om er kommet så langt at de faktisk produserer kraft – de aller fleste er på utprøvings-, utviklings- eller planleggingsstadiet. Det mange venter på, er den endelige godkjenningen for iverksetting – og pengene til å realisere prosjektene.
Ikke science fiction
– Vi ser at mange investorer er skeptiske til å satse penger på vindkraft, men dette er ikke science fiction. Dette er teknologi som finnes – og som fungerer, nå gjelder det å satse. For det russiske markedet er lovende – her kan vi raskt snakke om milliardomsetning, sa Bryzgunov, og benyttet anledningen til å invitere flere av forumets deltakere til å melde seg inn i forbundet.
Et selskap som foreløpig ikke er med i forbundet, er Vetroenergo. De står bak den ene vindmøllen som står i Murmansk, og som produserer strøm til det nærliggende hotellet, Ogni Murmanska. Produksjonen av strøm startet opp i 2008, og møllen har en kapasitet på rundt 200.000 kwh i året.
Ikke vent på statlige subsidier
Administrerende direktør for Vetroenergo, Vladimir Kiselev, er i likhet med Bryzgunov optimistisk når det gjelder utviklingen av vindkraftmarkedet i Russland – om enn med et annet utgangspunkt:
– Det russiske markedet er bedre i dag enn for noen år siden, men fortsatt ikke bra nok for ordentlig vindkraft. Det finnes ikke nok statlige subsidier til at man virkelig kan satse stort. Så i stedet for å sitte og vente på at statlige støtteordninger skal komme på plass, jobber vi i Vetroenergo i mindre skala – og med en litt annen innfallsvinkel, forteller Kiselev, og utdyper:
Steg for steg
– Vi tror på en kommersiell tilnærming, der vi innleder samarbeid med store næringslivsaktører og sørger for at vi har kunnskap om hele potensialet gjennom grundig markedsresearch før vi setter i gang. Fordi vi tar det steg for steg blir prosjektet mer forutsigbart.
– Dette er helt klart en vanskeligere tilnærming enn statlige subsidier, men vi får iallfall satt i gang. Til neste år kommer vi til å tilby privatkunder vindkraft, og i løpet av et par-tre år håper vi å ha på plass en liten vindpark med et potensial på 25 Mwh, fordelt på 12 møller, sier Kiselev.
Forumet en viktig arena
Kiselev har vært med på flere av Bellonas energiforum, både i Murmansk og nå i St. Petersburg, og han er ikke i tvil om betydningen av en slik møteplass:
– Dette er en viktig og nyttig arena for ulike aktører til å møtes, der vi kan diskutere og utveksle nye ideer, markedsføre egne ideer og etablere et godt nettverk.
Dessuten spiller NGO-er som Bellona en viktig rolle, både her i Russland og internasjonalt. De utøver et press på myndighetene som vi som næringslivsaktører ikke får til – fordi de de på mange måter representerer folket. Og på den måten greier de å føre prosessene framover, sier Kiselev til Bellona.
– Bi-produkter fra hvitfisk-flåten og fiskeslam er bioressurser på avveie. Vi må finne løsninger slik at disse ressursene ikke går til spille. Det sa...
Et nytt samarbeidsprosjekt skal se på løsninger for CO2-transport og -lagring for å få fortgang på CCS-satsning i nord. Nå har prosjektet fått bevilg...
– Dette blir den største omstillingen av det moderne Norge som vi har vært med på, sa Bellonas internasjonale sjef for fag og strategi, Joakim Hauge,...
Bellonas seniorrådgiver Olav Fjeld Kraugerud talte torsdag 17. oktober for Næringskomiteen på Stortinget i forbindelse med statsbudsjettet for 2025. ...