Nyheter

Optimister i vinden

Murmansk vindmølle
Vetroenergo

Publiseringsdato: 16. april, 2010

Skrevet av: Ruth Astrid Sæter

Vindkraftmarkedet i Russland kan innen 2025 ha en omsetning på rundt 7 milliarder euro – eller svimlende 56 milliarder kroner, dersom potensialet utnyttes til fulle.

Igor Bryzgunov, som leder Russlands vindkraftforbund, presenterte disse tallene under Bellonas Forum for fornybar energi i St. Petersburg fredag. Der fortalte han om en rekke vindkraftprosjekter som er i kjømda i Russland.
Stor vindkraftutbygging har vært – og er fortsatt – en utfordring i Russland, til tross for stort potensial for denne typen fornybar energiutnyttelse. Og bare et lite antall av prosjektene som Bryzgunov snakket om er kommet så langt at de faktisk produserer kraft – de aller fleste er på utprøvings-, utviklings- eller planleggingsstadiet. Det mange venter på, er den endelige godkjenningen for iverksetting – og pengene til å realisere prosjektene.

Ikke science fiction
–    Vi ser at mange investorer er skeptiske til å satse penger på vindkraft, men dette er ikke science fiction. Dette er teknologi som finnes – og som fungerer, nå gjelder det å satse. For det russiske markedet er lovende – her kan vi raskt snakke om milliardomsetning, sa Bryzgunov, og benyttet anledningen til å invitere flere av forumets deltakere til å melde seg inn i forbundet.
Et selskap som foreløpig ikke er med i forbundet, er Vetroenergo. De står bak den ene vindmøllen som står i Murmansk, og som produserer strøm til det nærliggende hotellet, Ogni Murmanska. Produksjonen av strøm startet opp i 2008, og møllen har en kapasitet på rundt 200.000 kwh i året.

Ikke vent på statlige subsidier
Administrerende direktør for Vetroenergo, Vladimir Kiselev, er i likhet med Bryzgunov optimistisk når det gjelder utviklingen av vindkraftmarkedet i Russland – om enn med et annet utgangspunkt:
–    Det russiske markedet er bedre i dag enn for noen år siden, men fortsatt ikke bra nok for ordentlig vindkraft. Det finnes ikke nok statlige subsidier til at man virkelig kan satse stort. Så i stedet for å sitte og vente på at statlige støtteordninger skal komme på plass, jobber vi i Vetroenergo i mindre skala – og med en litt annen innfallsvinkel, forteller Kiselev, og utdyper:

Steg for steg
–    Vi tror på en kommersiell tilnærming, der vi innleder samarbeid med store næringslivsaktører og sørger for at vi har kunnskap om hele potensialet gjennom grundig markedsresearch før vi setter i gang. Fordi vi tar det steg for steg blir prosjektet mer forutsigbart.
–    Dette er helt klart en vanskeligere tilnærming enn statlige subsidier, men vi får iallfall satt i gang. Til neste år kommer vi til å tilby privatkunder vindkraft, og i løpet av et par-tre år håper vi å ha på plass en liten vindpark med et potensial på 25 Mwh, fordelt på 12 møller, sier Kiselev.

Forumet en viktig arena
Kiselev har vært med på flere av Bellonas energiforum, både i Murmansk og nå i St. Petersburg, og han er ikke i tvil om betydningen av en slik møteplass:
–    Dette er en viktig og nyttig arena for ulike aktører til å møtes, der vi kan diskutere og utveksle nye ideer, markedsføre egne ideer og etablere et godt nettverk.
Dessuten spiller NGO-er som Bellona en viktig rolle, både her i Russland og internasjonalt. De utøver et press på myndighetene som vi som næringslivsaktører ikke får til – fordi de de på mange måter representerer folket. Og på den måten greier de å føre prosessene framover, sier Kiselev til Bellona.