Nyheter

Hva skjer i russisk atomindustri?

Kola atomkraftverk har fire reaktorer og ligger nær byen Polyarnyj Zori.
Foto: Thomas Nilsen

Publiseringsdato: 17. oktober, 2011

Skrevet av: Marianne Alfsen

I mars 2011 forårsaket et jordskjelv og en tsunami massive ødeleggelser på det japanske atomkraftverket Fukushima. Har hendelsene påvirket russiske myndigheters atompolitikk? Det er blant spørsmålene som skal besvares på et atomseminar i Oslo tirsdag 18. oktober.

Bellona har engasjert seg sterkt i russisk atompolitikk gjennom to tiår.

– Russisk atomsikkerhet har stor betydning også for Norge, sier Igor Kudrik, prosjektleder for Bellonas atomsikkerhetsarbeid i Russland.

Russisk atomindustri fikk heftig kritikk for sin sikkerhetsstandard i en statlig rapport, som ble lekket via Aftenposten til internasjonale medier i sommer. Samtidig foreligger planer om å bygge nye atomanlegg.

– Gjennom seminarer som det vi arrangerer i morgen, håper vi å bidra til kunnskapsdeling og åpenhet om russisk atompolitikk, og hvilke konsekvenser Fukushima-ødeleggelsene har hatt på politikken og sikkerhetstenkingen, forteller Kudrik.

Professor Vladimir Kuzentsov – en av Russlands ledende atomsikkerhetseksperter – er en av hovedtalerne. I tillegg skal Bellonas atomsikkerhetseksperter, Nils Bøhmer og Alexander Nikitin, holde innlegg.

Deltagere fra ambassader og miljøvernorganisasjoner, samt offentlige og private institusjoner, er påmeldt seminaret.

Pressekontakt:

Nils Bøhmer, daglig leder og ekspert på atomsikkerhet i Bellona
90 03 75 17 eller nils@bellona.no