Nyheter

Russisk atomisbryter går langs norskekysten

Российский ледокол «50 лет Победы»
«Атомфлот»

Publiseringsdato: 24. januar, 2012

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

Denne uka skal «50 Years of Victory» forlate Murmansk havn og sette kursen for Østersjøen. – Skjer det en ulykke, har vi ingenting å stille opp med, sier Bellonas Nils Bøhmer.

Etter å ha brukt tirsdag på såkalte sjøprøver, skal båten i løpet av uka forlate Murmansk, og vil etter få timer være i norske farvann.

– Ingen gode mottiltak

Selv om det ikke er noen prekær ulykkesfare, sier Bellonas atomfysiker og daglig leder Nils Bøhmer på ferden med skepsis.

– Vi kan ikke annet enn å krysse fingrene og håpe det går bra denne gangen også. Ved en reaktorbrann eller andre utslipp av radioaktivt materiale, har ikke Norge effektive tiltak å sette inn, sier atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

– Da vil vi være hjelpeløse tilskuere.

Følgene kan bli alvorlige

Et gledelig faktum er at isbryteren er omfattet av varslingsplikt og strenge restriksjoner på hvor den kan seile: Når båter større enn 5000 tonn skal gjennom norsk farvann, må eierne varsle myndighetene om ferden, og den må følge en ytre seilingsled, i betydelig avstand fra land.

Dette er sikkerhetstiltak som Bellona gikk i bresjen for før de ble innført.

– Sannsynligheten for ulykker med denne isbryteren er ikke høyere enn med andre skip, men konsekvensene kan være uendelig mye større.

«50 Years of Victory» skal etter planen være framme ved målet fredag 27. januar. Hvor den er til enhver tid, kan følges på nettstedet marinetraffic.com – da under sitt russiske navn, «50 let pobedy».