Nyheter

Ingen fest uten frihet – Sotsji-OL

Publiseringsdato: 16. januar, 2014

Skrevet av: Bellona

240 norske journalister skal til Sotsji under vinter-OL. I håndboken «OL i Sotsji 2014: Ikke bare lek» kan journalistene selv lese om den russiske medaljens bakside: – Selve arrangementet varer bare i to uker, men Sotsji og det russiske samfunnet skal eksistere både før og etter OL-festen. Derfor er det viktig at verden viser Russlands myndigheter at vi ser hva som skjer, med miljøet og med befolkningen i kjølvannet av vinter-OL, fastslår Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

Få uker før den russiske byen Sotsji skal motta OL-utøvere- og gjester fra hele verden samler Bellona, Amnesty International, Den norske Helsingforskomité, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Norsk Journalistlag og Skeiv Ungdom norske journalister til et informasjonsmøte om ikke-eksisterende miljøhensyn, svekket ytringsfrihet og knebling av sivilt liv i Russland. event_Sochi

I Amnestys lokaler i Oslo sitter journalister som skal til Sotsji og representanter fra ulike organisasjoner i både Russland og Norge. TV2-journalist Øystein Bogen forteller om sitt eget møte med russiske myndigheter på vei til Sotsji i november i fjor og viser videoklipp som delvis er tatt i skjul, delvis stoppes av strenge uniformerte lovens voktere. – Jeg hadde allerede reist mye i Russland uten problemer og hadde ikke forestilt meg at noe skulle skje under denne turen heller, forteller Bogen. Hans intensjon om å gi seerne et innblikk i hva som foregikk bak kulissene under OL-planleggingen ble til vitnesbyrd på statlig kontrollert sensur, som innbefattet anklager om rusmisbruk, forfølgelse og harde avhør.

Øystein Bogen Morten Jentoft
TV2-journalist Øystein Bogen og tidligere NRK-korrespondent i Moskva Morten Jentoft

På spørsmål fra betenkte journalister i salen om hva man skal gjøre hvis noe skjer er Bogen klar: – Ring ambassaden.

Gregory Shvedov, journalist fra nyhetsportalen Caucasian Knot, gir ytterligere tips: – Skaff livsforsikring, dra og besøk vanlige folk som bor i området, ikke opp

gi navn på kilder.

Han forteller om lover som legitimerer avlytting, overvåkning og inndragelse av elektronisk utstyr. Journalistene i salen noterer flittig.

Miljøet på siste plass

Advokat i Sotsji, Aleksander Popkov, representerer en rekke aktivister innenfor miljø og menneskerettigheter. Han forteller om den tidligere billige feriebyen Sotsji som plutselig fikk store pengestrømmer inn i forbindelse med at vinter-OL skulle arrangeres.

– Nå er Sotsji en slags merkelig hybrid av metropol og landsby, beskriver han. – Bygging av veier og fasiliteter har ødelagt natur og fulgeliv, men miljøaktivister får beskjed om å pelle seg vekk. Enhver kritikk av OL ses på som en fornærmelse av staten og Putins styre, fortsetter han.

panel Sochi-event
(f.v.) Gregory Shvedov – Caucasian Knot, Anastasia Smirnova – Russian L.G.B.T Network, Aleksander Popkov – advokat fra Sotsji og hans tolk.

Popkov er selv under sterkt press fra russiske påtalemyndigheter.

I tillegg til alle eksemplene på at både menneske- og miljørettigheter gjemmes bort i skyggen av OL-ilden, pågår stadig Putins kamp mot utenlandske organisasjoner – NGOer – i Russland. Loven som Bellonas egne russlandskontorer har vært forsøkt kneblet av, i likhet med en drøss andre organisasjoner, gjennom raid av kontorer og i enkelte tilfeller pålegg om registrering som utenlandske agenter – en betegnelse som ikke har få assosiasjoner med etterretningsmetoder under den tidligere Sovjetunionen.

Putins julegave

Nylig kom nyheten om åpningen av en egen protestsone, hvor man fritt kan demonstrere under OL. Det faktum at det forutsetter en rekke byråkratiske prosesser er ikke det eneste som misfarger dette sjenerøse initiativet. – Sonen ligger 12 kilometer fra Sotsji, opplyser Anastasia Smirnova, koordinator for den russiske paraplyorganisasjonen Russian L.G.B.T Network, som jobber for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter. – Så hvis du vil demonstrere er det stor sjanse for at ikke du får det godkjent før OL er over og hvis du gjør det er det ingen som vil se det, det er for langt unna alt, konkluderer Smirnova.

Oppmerksomhet

Journalistene har dermed fått sin håndbok. I kveld er det publikum som er invitert til Amnestys lokaler for å høre om OL-medaljens dystre bakside. Bellona er også her medarrangører og vil fortsette å følge situasjonen for både innbyggere og journalister i Sotsji.

– Vi har jobbet i Russland og med russlandsspørsmål knyttet til miljø i en årrekke og det er dermed naturlig at vi engasjerer oss her. Våre kontorer i Murmansk og St. Petersburg er viktige ressurser for russiske borgere og vi mener internasjonal oppmerksomhet under Sotsji-OL kan sette søkelyset på alt som nå må lide for at Putin skal få vise verden en kunstig plettfri fasade, avslutter Nils Bøhmer.

Les mer om arrangementet her.

Last ned OL-håndboka her.