– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. januar, 2014
Skrevet av: Bellona
Nyheter
Få uker før den russiske byen Sotsji skal motta OL-utøvere- og gjester fra hele verden samler Bellona, Amnesty International, Den norske Helsingforskomité, Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Norsk Journalistlag og Skeiv Ungdom norske journalister til et informasjonsmøte om ikke-eksisterende miljøhensyn, svekket ytringsfrihet og knebling av sivilt liv i Russland.
I Amnestys lokaler i Oslo sitter journalister som skal til Sotsji og representanter fra ulike organisasjoner i både Russland og Norge. TV2-journalist Øystein Bogen forteller om sitt eget møte med russiske myndigheter på vei til Sotsji i november i fjor og viser videoklipp som delvis er tatt i skjul, delvis stoppes av strenge uniformerte lovens voktere. – Jeg hadde allerede reist mye i Russland uten problemer og hadde ikke forestilt meg at noe skulle skje under denne turen heller, forteller Bogen. Hans intensjon om å gi seerne et innblikk i hva som foregikk bak kulissene under OL-planleggingen ble til vitnesbyrd på statlig kontrollert sensur, som innbefattet anklager om rusmisbruk, forfølgelse og harde avhør.
På spørsmål fra betenkte journalister i salen om hva man skal gjøre hvis noe skjer er Bogen klar: – Ring ambassaden.
Gregory Shvedov, journalist fra nyhetsportalen Caucasian Knot, gir ytterligere tips: – Skaff livsforsikring, dra og besøk vanlige folk som bor i området, ikke opp
gi navn på kilder.
Han forteller om lover som legitimerer avlytting, overvåkning og inndragelse av elektronisk utstyr. Journalistene i salen noterer flittig.
Miljøet på siste plass
Advokat i Sotsji, Aleksander Popkov, representerer en rekke aktivister innenfor miljø og menneskerettigheter. Han forteller om den tidligere billige feriebyen Sotsji som plutselig fikk store pengestrømmer inn i forbindelse med at vinter-OL skulle arrangeres.
– Nå er Sotsji en slags merkelig hybrid av metropol og landsby, beskriver han. – Bygging av veier og fasiliteter har ødelagt natur og fulgeliv, men miljøaktivister får beskjed om å pelle seg vekk. Enhver kritikk av OL ses på som en fornærmelse av staten og Putins styre, fortsetter han.
Popkov er selv under sterkt press fra russiske påtalemyndigheter.
I tillegg til alle eksemplene på at både menneske- og miljørettigheter gjemmes bort i skyggen av OL-ilden, pågår stadig Putins kamp mot utenlandske organisasjoner – NGOer – i Russland. Loven som Bellonas egne russlandskontorer har vært forsøkt kneblet av, i likhet med en drøss andre organisasjoner, gjennom raid av kontorer og i enkelte tilfeller pålegg om registrering som utenlandske agenter – en betegnelse som ikke har få assosiasjoner med etterretningsmetoder under den tidligere Sovjetunionen.
Putins julegave
Nylig kom nyheten om åpningen av en egen protestsone, hvor man fritt kan demonstrere under OL. Det faktum at det forutsetter en rekke byråkratiske prosesser er ikke det eneste som misfarger dette sjenerøse initiativet. – Sonen ligger 12 kilometer fra Sotsji, opplyser Anastasia Smirnova, koordinator for den russiske paraplyorganisasjonen Russian L.G.B.T Network, som jobber for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter. – Så hvis du vil demonstrere er det stor sjanse for at ikke du får det godkjent før OL er over og hvis du gjør det er det ingen som vil se det, det er for langt unna alt, konkluderer Smirnova.
Oppmerksomhet
Journalistene har dermed fått sin håndbok. I kveld er det publikum som er invitert til Amnestys lokaler for å høre om OL-medaljens dystre bakside. Bellona er også her medarrangører og vil fortsette å følge situasjonen for både innbyggere og journalister i Sotsji.
– Vi har jobbet i Russland og med russlandsspørsmål knyttet til miljø i en årrekke og det er dermed naturlig at vi engasjerer oss her. Våre kontorer i Murmansk og St. Petersburg er viktige ressurser for russiske borgere og vi mener internasjonal oppmerksomhet under Sotsji-OL kan sette søkelyset på alt som nå må lide for at Putin skal få vise verden en kunstig plettfri fasade, avslutter Nils Bøhmer.
Les mer om arrangementet her.
Last ned OL-håndboka her.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...