Nyheter

Møter Solberg med krav om innkalling av Russlands ambassadør

Nils Bøhmer
Nils Bøhmer
Daniel Sannum Lauten

Publiseringsdato: 5. februar, 2014

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

– Miljøaktivister i Russland blir utsatt for systematisk trakassering. Norge må gjøre det klinkende klart at den slags ikke er akseptabelt for en OL-arrangør, sier Nils Bøhmer i Bellona.

Han krever at Erna Solberg kaller inn den russiske ambassadøren for en forklaring av hvordan politiske aktivister blir behandlet.

Mandag ble Evgeni Vitishko, leder for Environmental Watch on North Caucasus (EWNC), arrestert og fengslet for banning. I går ble Igor Kharchenko fra samme organisasjon arrestert og fengslet uten at hans advokat slapp inn på høringen.

Dette er blant sakene som daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, vil ta opp når han møter Erna Solberg på statsministerens kontor klokken 1700. På møtet vil en rekke andre sivilsamfunnsorganisasjoner delta, deriblant Helsingforskomiteen og Amnesty.

–  Miljøvernere blir utsatt for systematisk trakassering. Myndighetene bruker pøbler for å skremme politisk aktive mennesker fra å si sin mening om miljøkonsekvensene av Sotsji-OL. Norge må gjøre det helt klart overfor russiske myndigheter at den slags oppførsel ikke er verdig et land som arrangerer OL, sier Bellonas Nils Bøhmer.

– Erna Solberg må kalle inn den russiske ambassadøren på teppet for å forklare hvordan russiske myndigheter behandler miljøvernere og andre aktivister. Det burde være helt unødvendig å si at også de har krav på beskyttelse fra trakassering, legger han til.

Miljøverneren Igor Kharchenko fra Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) fikk i går bilen sin vandalisert før han deretter ble ført bort i håndjern av tre menn som antas å være fra sikkerhetspolitiet.

– Vi ser arrestasjonene som en del av Putins kampanje for å kneble stemmer som kan vise baksiden av OL-medaljene, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona, og viser til at EWNC planlegger å om kort tid presentere en rapport om miljøkonsekvensene av Sotsji-lekene

Her ser vi en gjeng hettekledde menn gå løs på bilen til Kharchenko.
https://www.youtube.com/watch?v=F9cT-Uugyow

Her ser vi Kharchenko bli tatt med av politiet, etter at han selv har ringt politiet etter at bilen hans ble vandalisert.
https://www.youtube.com/watch?v=AseFv26HzRU

Les mer om situasjonen på EWNC sin twitterkonto:

Bilde av arrestasjonen av Kharchenko finnes her:

Enda en lokal miljøaktivist arrestert før Sotsji-lekene starter

Les mer om hva som skjer bak kulissene under OL i Sotsji på våre engelske sider.