Nyheter

– Ulovlig deportasjon av Vitishko

Nils Bøhmer
Nils Bøhmer
Daniel Sannum Lauten

Publiseringsdato: 18. februar, 2014

Skrevet av: Andreas Kokkvoll Tveit

– Mye tyder på at Pussy Riot-anholdelsen ble iscenesatt for å trekke oppmerksomheten vekk fra russiske myndigheters lovstridige behandling av Evgeni Vitishko, sier Bellonas Nils Bøhmer.

Evgeni Vitishko, miljøverner og samvittighetsfange, ble i dag sendt fra fengselet i Tuapse uten å få reise en kort tur hjem, som lovet.

I et intervju på Bellonas engelske nettsider sa Pussy Riot-medlem Nadezhda Tolokonnikova i dag at hun tror arrestasjonen deres i dag skyldes russiske myndigheters ønske om å trekke oppmerksomhet bort fra behandlingen av Evgeni Vitishko.

Det er en forklaring som Bellonas Nils Bøhmer finner rimelig.

– Pussy Riot har vært i Sotsji i flere dager, og de har hele tiden blitt fotfulgt av sikkerhetspolitiet. Det virker derfor meget sannsynlig at Tolokonnikova har rett i at det ikke er tilfeldig at de ble tatt akkurat nå: Det massive fokuset på arrestasjonen av Pussy Riot trekker oppmerksomheten vekk fra russiske myndigheters ulovlige deportasjon av miljøverneren Evgeni Vitishko, som i dag ble sendt for å sone tre år i fangeleir, sier Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona.

Årsaken til at dagens behandling av Vitishko er ulovlig, er som følger: Både ifølge russisk lov og dommen mot ham skulle Vitishko ha rett til å reise heim før han skulle møte til soning i straffekolonien.

Bellona har ifra Dmitri Shevchenko, et medlem av EWNC, fått bekreftet at Vitishko i ettermiddag har blitt sendt til Krasnodar, hovedstaden i Krasnodar-regionen, der OL holdes. Foreløpig er det ikke kjent hvilken straffekoloni han endelig skal plasseres i.