Nyheter

Stilte russiske atommyndigheter til veggs

Andreas Kokkvoll Tveit

Publiseringsdato: 20. mars, 2014

Skrevet av: Agnes Árnadóttir

Mange kritiske spørsmål ble rettet til Rosatom da de sammen med Bellona i dag holdt seminar om atomavfall i Nordvest-Russland. – Mye har skjedd på opprydningsfronten på bakgrunn av Bellonas avsløringer. Men fortsatt er det viktig å holde trykket oppe og arrangere slike møter, sier Bellonas Nils Bøhmer.

Bellona markerer denne uken at det er 20 år siden stiftelsens første kontor i Russland ble åpnet.

Som en del av markeringen avholdt Bellona Murmansk et atomsikkerhetsseminar i samarbeid med det statlige selskapet Rosatom. Hovedfokuset var rettet mot status for atomavfallet i regionen, og hvor langt opprydningsarbeidet er kommet.

I tillegg til russiske atommyndigheter var Bellona, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Fylkesmannen i Finnmark, Kola Ecological, uavhengige atomeksperter og internasjonale støttespillere til stede.

Seminaret fikk også stor oppmerksomhet fra russiske journalister.

– Åpenhet er nødvendig

Nils Bøhmer daglig leder i Bellona er fornøyd med seminaret:

– Et slikt seminar gir oss og andre organisasjoner en unik mulighet til å stille russiske myndigheter kritiske spørsmål. Det vi har fått høre i dag viser at det er mye som skjer med tanke på opprydding. Det er imidlertid også slik at de som rydder opp her nå er i stor grad de samme personene som forårsaket forurensningen i utgangspunktet. De har derfor en egen agenda. Da er det enda viktigere med et arrangement som dette, hvor det vises full åpenhet.

Frederic Hauge mener Bellonas arbeid har gitt resultater.

–  De tingene vi tidligere har avslørt, jobbes det med. En rekke av tiltakene blir gjennomført på bakgrunn av Bellonas avsløringer, sier Hauge.

Endring til inspirasjon

Han mener risikoen for en akutt situasjon er nå betydelig redusert.

– Atomdrevne fyrlykter er borte og Lepse er ute av havn. Radioaktiviteten er fortsatt til stede, men den er bedre kontrollert enn før. Risikoen for atomtyveri er også betraktelig redusert. Veldig positivt at Lepse skal opp i dokk 20. mai til opphugging.

– Denne forbedringen er inspirerende. Samtidig er det fortsatt en betydelig atomtrussel i regionen. Den må følges opp nøye.

Anna Kirieva fra Bellonas Murmansk-kontor opplever betydelig gjennomslag for arbeidet sitt.

– Bellona Murmansk er en av de respekterte miljøorganisasjonene i regionen. Menignene våre blir sett på som pålitelige blant folk flest, og både regionale myndigheter og industrien vet at de ikke kan ignorere oss. Jeg er stolt av å arbeide for Bellona Murmansk og for å ta del i de viktige endringene Bellona skaper.

Natur og Ungdoms representanter Dagny Ås Hovin og Oskar Njaa ønsket et bredere fokus:

– De få forsøkene vi har sett i dag på å ta opp avfallsproblematikk på Majak-anlegget, har ikke blitt fulgt opp, sier de.