Atomavfall: Lepse skal endelig demonteres

Atomfartøyet Lepse Atomfartøyet Lepse Credit: Thomas Nilsen/Bellona

Den nye utviklingen, som går ut på å fjerne hele skipets akterstevn, er et stort framskritt mot å sikre radioaktivt atomavfall lagret i andre deler av skipet – et prosjekt som har vært utsatt en rekke ganger på tross av at det i over to tiår har vært en av de største atomtruslene i nordvest-Russland.

Hvis alt går som planlagt vil den nå fjernede delen bli brukt. Den mer delikate jobben med å fjerne de fire øvrige seksjonene av skipet er satt til å starte opp til høsten.

I følge en konferanse som nylig ble holdt av Bellona og det russiske statlige selskapet Rosatom, er man i ferd med å konstruere en spesialutviklet strålebeskyttende boks som skal dekke til skipet.

Det svært sårbare arbeidet med å demontere skipet gjennomføres av marineverftet Nerpa, nord for Murmansk.

Ombord på Lepse ligger angivelig 639 lagre med brukt atombrensel, mange av disse er ikke intakte og det å fjerne dem på en trygg måte vil kreve teknologi som ikke enda er utviklet.

Alexander Nikitin, formann for Bellonas St. Petersburg-kontor, sier skipets andre del vil bli fraktet til Sayda-bukta, der et anlegg som sikrer radioaktivt materiale er under bygging. – Den tredje seksjonen – midtseksjonen – av skipet, inneholder ikke farlig brukt atombrensel og vil bli skrapet, sier Nikitin.

Les hele saken på våre internasjonale sider.