Bellonas program på COP28
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
Nyheter
Publiseringsdato: 7. august, 2017
Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy
Nyheter
Det flytende atomkraftverket blir nemlig «kaldt». Det russiske atomenergiselskapet Rosatom har gitt etter for press fra blant andre Bellona og norske myndigheter:
De dropper å sette inn atombrenselet i St. Petersburg, i stedet skal det først settes inn når slepet når Murmansk – etter at det har passert Norge.
Den største risikoen var likevel knyttet til at de anrikede uran-brenselet egentlig skulle monteres inn ved havn i St. Petersburg, i sentrum av en by med fem millioner innbyggere. Havna ligger mindre enn to kilometer fra turistmagneter som Vinterpalasset, Hermitagen og St. Isaac-katedralen.
Utenriksdepartementet har vært svært kritisk til planene om å taue den enorme lekteren rundt Skandinavia. Det samme har Bellona og flere andre.
– En ulykke langs norskekysten kan gi alvorlige konsekvenser, uttalte Bellonas Nils Bøhmer.
Han minnet om at slep har gått galt før; mange husker krysseren Murmansk som ble liggende i fjæresteinene på Sørøya etter at den slet seg i 1994. Den ble liggende i 16 år.
– I verste fall kan det starte en ukontrollert kjedereaksjon med brann ombord. Det vil gi radioaktive utslipp og svært alvorlig forurensning lokalt langs kysten.
Saken ble en verkebyll i et norsk-russisk samarbeid om atomsikkerhet som har fungert rimelig godt siden 90-tallet – Norge har blant annet bidratt med 200 millioner euro, mest til å sikre reaktorene på Kolahalvøya.
Rosatom bygger det flytende atomkraftverket også fordi de ønsker å selge flere slike til utlandet. Og de tviholder på ideen selv om Akademik Luminosov er mer enn ti år forsinket og har kostet mange millioner dollar mer enn planlagt. Bestillinger fra utlandet har uteblitt.
Lekteren “Akademik Lomonosov”
- 144 meter lang, 30 meter bred og 10 meter høy
- Russisk prototyp på ny type flytende atomkraftverk
- Har to uraniumsdrevne reaktorer, nok til å forsyne en storby med 200 000 mennesker med strøm
- Skal produsere strøm til området rundt Pevek nordøst i Russland
Kilde: Rosatom – Russlands statlige atomenergiselskap
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -nors...
–Snipp, snapp snute, der var atomkrafteventyret ute – i alle fall for de neste 20 årene i Norge, sa Bellona-stifter Frederic Hauge i paneldebatt hos ...