Nyheter

– Gå videre uten USA

Al Gore

Publiseringsdato: 13. desember, 2007

Skrevet av: Anne Karin Sæther

Mens USAs regjering nekter å påta seg klimaforpliktelser, trygler Al Gore verden om å gå videre for å få på plass en ny internasjonal klimaavtale – om så uten USA.

(Bellona, Bali): På Bali gjenstår bare ett døgn av klimaforhandlingene, og USA gjort en stor innsats for å stoppe arbeidet med en ny, global, forpliktende klimaavtale.

Amerikanske myndigheter nekter å godta at i-land skal ta ansvar for å redusere sine utslipp med mellom 25 og 40 prosent innen 2020.

Uunnværlig mål

EUs miljøkommissær, Stavros Dimas, sier ifølge Guardian at dette målet er uunværlig i veikartet man må bli enige om på Bali. Også Al Gore, som talte i en fullsatt hovedsal på konferansesenteret i dag, sa at konkrete mål må være en del av den nye avtalen man skal bli enige om i København på klimamøtet der i 2009.

Gore beklager at USA legger hindringer i veien for en slik avtale:

– Mitt eget land, USA, er ansvarlig for å hindre framgang her på Bali, sa Gore til stor applaus fra tilhørerne i salen og ved de mange TV-skjermene utenfor.

Et stort svart hull

Gore fortsatte med å si at det finnes to mulige måter å reagere på: Man kan enten være forbannet på USA, eller velge å gå videre uten USA.

– La det være et stort svart hull i dokumentet dere blir enige om, men la det stå en fotnote ved det hullet: Dette dokumentet er ufullstendig, men vi går videre uansett.
– Etter hvert vil det hullet fylles, sa Gore, og viste til alle initiativene under det føderale nivået i USA.

Flere stater går foran, en stor del av befolkningen engasjerer seg, 700 byer har påtatt seg klimaforpliktelser og 150 næringlivsledere har bedt om at utslippskutt blir lovpålagt.

Ingen avtale

I et intervju med Aftenposten gir statminister Jens Stoltenberg lite håp om at Al Gores oppfordring vil bli tatt godt i mot av verdens politiske ledere:

– Får vi ikke med USA, blir det ingen avtale, mener Stoltenberg.

EU har i dag gjort det klart at EU er klare til å boikotte det internasjonale klimamøtet på Hawaii som USA skal lede i januar. I kommentarene heter det at møtet blir meningsløst hvis Bali-delegatene ikke klarer å bli enige om et ambisiøst veikart for forhandlingene om en ny avtale.

Tipping point

I sin tale sa Gore at det kan hende vi bare har ti år på oss for å gjøre noe med den globale oppvarmingen, før utviklingen kommer helt ut av kontroll.

Alle klimagassene som er lagret i frosset jord tilsvarer ifølge Gore omfanget av klimagasser i atmosfæren, og når bakken tiner og disse slippes ut, samtidig som isen i nord smelter og det mørke havet trekker til seg mer varme, har man nådd det som kalles et ”tipping point”.

– Jeg ber innstendig om at den nye avtalen gjøres virksom fra 2010 i stedet for 2012. Vi har ikke råd til å vente i enda fem år, sa Gore.

– Hvis vi har bare ti år på oss, kan vi da bruke halvparten av tiden på bare å prate?