Nyheter

FutureGen-sjef med stor framtidstro

Mike Mudd, sjefen for FutureGen-prosjektet
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 31. januar, 2008

Skrevet av: Anne Karin Sæther

USAs store prestisjeprosjekt for CO2-rensing av kullkraft kan stå i fare, etter at det er sådd tvil om myndighetene vil droppe å støtte det økonomisk. Men FutureGen-sjefen selv, Mike Mudd, har ingen planer om å gi seg.

– Alliansen som står bak FutureGen vil gjøre sitt for å holde FutureGen gående. Det kan være noen i Energidepartementet som ikke setter ordentlig pris på FutureGen nå, men vi vil jobbe aktivt videre, sier Mudd til Bellona Web i en e-post.

Rense kull i 2012

FutureGen er et stort amerikansk-ledet prosjekt med internasjonale samarbeidspartnere. Målet med prosjektet er å sette opp et fullskala-renseanlegg for kullkraft i Illinois innen 2012.

Den siste uken har ulike nyhetskilder sådd tvil om det amerikanske energidepartementet kommer til å holde sine løfter om å finansiere hoveddelen av prosjektet. Ifølge Reuters vurderer departementet å se på ”andre løsninger”.

FutureGen har også publisert en pressemelding på sine hjemmesider, der Mudd understreker at FutureGen er et viktig og godt posisjonert prosjekt, og at partene bak prosjektet vil fortsette sitt arbeid.

Bellona i USA

Svend Søyland ved Bellonas kontor i Washington mener det ville vært veldig merkelig om amerikanske myndigheter skulle trekke tilbake sin støtte. De siste dagene har han reist med Bellona-leder Frederic Hauge og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i Washington og California.

– Vi har hatt samtaler med energiselskaper og representanter fra Det hvite hus som virkelig har løftet frem FutureGen, sier Søyland og legger til:

– Men ifølge de siste meldingene nå er det snakk om at energidepartementet i USA ønsker å ”restrukturere” FutureGen. Vi håper virkelig at prosjektet blir realisert.

Oppsiktsvekkende

Andreas Tjernshaugen er forsker ved CICERO Senter for klimaforskning, og jobber for tiden ved Berkeley-universitetet i California. Han forsker på politikken omkring CO2-rensing, og har fulgt utviklingen i både Norge og USA.

– Det er oppsiktsvekkende hvis det amerikanske energidepartementet skulle trekke seg fra det som har vært et virkelig prestisjeprosjekt for president Bush. Men helt fra begynnelsen har det virket som samarbeidet mellom kullindustrien og myndighetene om dette prosjektet har vært konfliktfylt, sier Tjernshaugen til Bellona Web.

Flere står i kø

FutureGen er det eneste CO2-renseprosjektet i USA med stor statlig innsats. Flere andre prosjekter har bare såkalte insentiv-midler eller er egenfinansiert. En rekke prosjekter har den siste tiden blitt skrinlagt, fordi de blir for dyre og fordi myndighetene ikke vil bidra med støtte.

Men Søyland i Bellona er sikker på at flere renseprosjekter vil bli realisert uansett:

– Det finnes for eksempel et prosjekt som American Electric Power har. De har også satt seg 2012 som et mål for når de skal klare å rense et kullkraftverk, sier han.

Samarbeide med Norge

Mandag møtte Frederic Hauge og Erik Solheim James L. Connaughton, som er Bush’s viktigste klimarådgiver. Connaughton styrer miljøkontoret i Det hvite hus, og leder også USAs delegasjon under de internasjonale klimaforhandlingene.

Connaughton skrøt av Norges innsats innen CO2-håndtering, og han var også interessert i Solheims invitasjon til et samarbeid om CO2-håndtering.

Presidentvalg

Om et knapt år vil USA ha en annen president enn George W. Bush. John McCain, som for tiden er den sterkeste kandidaten på republikansk side, har vist et klimaengasjement over flere år, og støtter CO2-håndtering. Det samme gjelder Hillary Clinton.

Forsker Tjernshaugen sier at demokratene kom opp med metaforen ”månelanding” om CO2-rense-prosjektet lenge før Stoltenberg.

– Demokratene er entusiastiske når det gjelder å rense CO2 fra kullkraftverk. For dem representerer CO2-rensing en mulighet til å forene interessen til fagbevegelsen og miljøorganisasjonene, to viktige støttespillere for demokratene, sier han.