Nytt fra EU: Skal man åpne for CO2-transport via skip?
Når Europakommisjonen forbereder seg til det neste forumet for industriell karbonhåndtering i oktober, øker fokuset på CO₂-infrastruktur, inkludert s...
Nyheter
Publiseringsdato: 4. november, 2008
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Barack Obama har vunnet det amerikanske presidentvalget, og tar over etter George Bush i januar. Det vil bety store endringer i USAs klimapolitikk:
– Dette vil gi et løft til USAs eget klimaarbeid, og det vil ha stor betydning i den globale klimakampen. Jeg tror Obama vil sørge for en ny tillit og nytt håp i de internasjonale klimaforhandlingene, sier Hauge.
Lede klimakampen?
Obama har lovet å kutte USAs utslipp med 80 prosent innen 2050. Under konferansen Clinton Global Initiative i New York i høst, hørte Bellonas Frederic Hauge Obama love å bruke 150 milliarder dollar på fornybar energi det neste tiåret.
Obama har gitt uttrykk for at han vil støtte en internasjonal, bindende klimaavtale, og i sin energi- og klimaplan slår han også fast at han ønsker å gjøre USA til en leder i det internasjonale arbeidet mot global oppvarming.
– At Obama blir president er inspirerende! Nå skal vi bruke nettverket vårt i USA og EU for alt det er verdt, for å bidra til en transatlantisk dialog fram mot København-møtet til neste år, sier Hauge.
Skeptisk til atomkraft
Obama har lagt vekt på at CO2-håndtering er et viktig klimatiltak, og han har uttrykt en viss skepsis mot atomkraft – til forskjell fra sin motkandidat John McCain. Obama har ikke avvist muligheten for at flere atomkraftverk kan bygges i USA, men han ønsker helst at avfallsproblematikken skal være løst først.
Det farlige avfallet fra atomkraft er et fortsatt uløst problem, og en av de viktigste grunnene til at Bellona er motstander av atomkraft.
Grønne jobber
Bellona tror finanskrisen vil gi Obama mange utfordringer, men mener samtidig at krisen gir mange gode muligheter.
– At økonomien er et problem i USA nå, kan antakelig bare gjøre klimatiltak enda mer attraktive, ettersom det ligger store muligheter i grønne investeringer og grønne jobber, sier Hauge.
Når Europakommisjonen forbereder seg til det neste forumet for industriell karbonhåndtering i oktober, øker fokuset på CO₂-infrastruktur, inkludert s...
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...