Nytt fra EU: Skal man åpne for CO2-transport via skip?
Når Europakommisjonen forbereder seg til det neste forumet for industriell karbonhåndtering i oktober, øker fokuset på CO₂-infrastruktur, inkludert s...
Nyheter
Publiseringsdato: 3. desember, 2008
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
En av Bellonas forventninger til FN-toppmøteti Poznan, Polen, er at CO2-håntering får en plass i en ny global klimaavtale.
Her er en oversikt over Bellonas forventinger til klimakonferansen.
• CO2-håndtering (CCS): Det nye verktøyet vi ikke hadde da Kyotoavtalen ble vedtatt. Bellonas beregninger viser at CO2-håndtering kan redusere verdens CO2-utslipp med 33 prosent. Vi forventer at CO2-håndtering blir en del av neste klimaavtale, sannsynligvis i en ny mekanisme for teknologioverføring og -utvikling for fattige land.
• Teknologi og finansiering: Teknologioverføring og -utvikling vil stå sentralt i Poznan. Bellona mener det er viktig at rike land går foran som et godt forbilde, også når det gjelder finansiering og økonomiske bidrag. Finanskrisen er ingen unnskylding for ikke å gå løs på klimakrisen – den vil ikke gå over.
• De grønne utviklingsmekanismene (CDM): Forenkling av regelverk, samt gruppegodkjenning av like prosjekter kan åpne for flere mindre prosjekter.
• 2-gradermålet: Norge og EU holder fast ved 2-gradermålet. Det er fortsatt realistisk – og nødvendig – å hindre global oppvarming som overstiger to grader for å unngå store irreversible klimaendringer. Utslippsmål bør settes i Poznan.
• Mellomlandene: Land som Mexico, Sør-Korea, Brasil, India, Russland og Kina bør få egne forpliktelser og vurderes forskjellig fra de fattigste landene.
• Global klimaavtale og USAs rolle: Norge jobber hardt for å få en avtale der alle land er med. Barack Obamas klimamål forsterker muligheten til å lykkes i dette. Gjennom vårt nettverk vil vi gjøre det vi kan for å bidra til brobygging mellom USA og Europa.
Bellona kommer til å holde flere foredrag på side events i Poznan, og vil ha en egen stad.
Forhandlingene i Poznan kommer i stor grad til å påvirkes av forhandlingene i EU om EUs klimapakke på samme tid. Bellona er derfor til stede også under EU-toppmøtet i Brussel.
For presse: Kontaktpersoner om FN-toppmøtet i Poznan:
I Poznan: Tone Foss Aspevoll, informasjonsrådgiver i Bellona, +47 91 72 02 67, (tone@bellona.no)
I Oslo: Marius Holm, nestleder i Bellona +47 95 72 16 32
Når Europakommisjonen forbereder seg til det neste forumet for industriell karbonhåndtering i oktober, øker fokuset på CO₂-infrastruktur, inkludert s...
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...