Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. mars, 2009
Skrevet av: Tone Foss Aspevoll
Nyheter
Den kjente klimaforskeren James Hansen holder i kveld foredraget «Beyond the tipping point» i Oslo kl 16.30 i dag, mandag.
Hansen er professor ved NASAs Goddard Institute for Space Studies. Han blir gjerne omtalt som klimakrisens bestefar.
Allerede i 1988 talte Jansen til Kongressen i USA, og advarte mot menneskeskapte klimaendringer. Talen ble fulgt av en avisartikkel med tittelen «Hansen mot verden».
Møter Hauge, Solheim og Bech Gjørv
Etter dagens foredrag i Oslo, møter han leder i Bellona Frederic Hauge, miljøvernminister Erik Solheim, og direktør for ny energi i StatoilHydro Alexandra Bech Gjørv til debatt. Debatten ledes av professor ved BI Jørgen Randers. Møtet er arrangert av Polyteknisk forening.
Hansens foredag er basert på en rapport han utga i 2007 sammen med åtte andre forskere, der han hevder at vi må redusere CO2-nivået i atmosfæren til et lavere nivå enn dagens hvis vi skal unngå farlig og irreversibel global oppvarming.
James Hansen, Frederic Hauge og Erik Solheim har skrevet kronikken ”Vippepunkt i Arktis” sammen. Den kan du lese i Dagbladet.
Kritiserer kvotehandel
I et intervju med Aftenposten.no går Hansen hardt ut mot kvotehandel, og sier han heller vil se klimaforhandlingene i København havarere, enn at vi får en avtale som baserer seg på handel av klimakvoter som tillater at man fortsetter med kullkraft. Hansen foreslår i stedet avgift på CO2-utslipp.
Bellonas Frederic Hauge, som skal møte Hansen til debatt på mandag, er enig i at en CO2-avgift kan være å foretrekke fremfor et kvotehandelssystem, men vil på ingen måte se klimaforhandlingene havarere av den grunn.
– I Europa har systemet begynt å virke, og det vil sette tilbake mye av arbeidet som er gjort på klimaområdet. I tillegg vil det skape uforutsigbarhet for industrien, som gjør det vanskeligere å utvikle nødvendig teknologi, sier Hauge.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...