Nyheter

Bellona deltar på klimatoppmøter i USA

(Foto: Wikimedia Commons)

Publiseringsdato: 22. september, 2009

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Bellona er i USA for å overvære de to neste ukenes svært viktige klimamøter. – Mijøbevegelsen er blitt USAs viktigste allierte, sier Frederic Hauge, leder i Bellona.

Ledere og klimatopper fra hele verden ventes til USA de neste to ukene. Tema: klima.

Samtalene er forberedelser til FNs klimatoppmøte i København i desember. Bellona-leder Frederic Hauge reiste mandag til USA, for å overvære en rekke av klimabegivenhetene de neste par ukene.

Første stopp: CGI

Første stopp for Bellona-delegasjonen er Clinton Global Initiative (CGI) i New York. Her deltar USAs president Barack Obama. Fra Norge deltar også Kronprinsparet, Jens Stoltenberg, Erik Solheim, tidligere statsministere Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland.

Blant klimabegivenheter i USA de neste ukene er også FNs generalforsamling i New York 23.-30. september, innledet av et klimatoppmøte arrangert av FNs generalsekretær Ban KiMoon.

Miljø – en ny allianse

USA har redusert sine klimagassutslipp med ni prosent. Samtidig ventes arbeidet med en omfattende klimalovgining å gå saktere enn håpet, mye på grunn av arbeidet med å innføre en omfattende helsereform i landet.

– Under George W. Bush var oljen den viktigste alliansen. Nå er miljøbevegelsen og fornybar energi de viktigste alliansene, sier Frederic Hauge, leder i Bellona, om sitt første USA-besøk etter at Barack Obama overtok presidentstolen.  

Governors’ Global Climate Summit

Bellona reiser dessuten til Los Angeles, for å delta på The Governors’ Global Climate Summit, med guvernør Arnold Schwarzenegger som vertskap. Schwarzenegger samler guvernører og regionale ledere fra USA, Kina, India, Brasil, Mexico, Canada, EU og andre land. 200 internasjonale reportere ventes å dekke dette toppmøtet, som også vil gi innspill til forhandlingene om en ny, internasjonal klimaavtale.

I Pittsburg arrangeres Obamas Major Economies Forum on Energy and Climate. Møtet vil komme med utspill som kan bli en del av klimaforhandlingene. Her deltar energiministeriene fra G8-landene i tillegg til en del av de største Annex1-land, blant annet Brasil, Indonesia, Russland, India, Kina. Dessuten møtes G20-landene i New York i perioden. G20-landene ventes også å komme med oppspill til klimaforhandlingene i København fra dette møtet.

Bredt nettverk

Bellona har kontor i både Washington DC og Brussel, og har et bredt nettverk gjennom sine kontorer.

– Vi ønsker å bidra til en transatlantisk dialog. Disse møtene er viktige anledninger til å treffe folk i de ulike delegasjonene, sier Hauge.

Pressekontakter:
I USA: Magnus Borgen, lederassistent i Bellona: 97 72 84 76, magnus@bellona.no
I Oslo: Tone Foss Aspevoll, informasjonsansvarlig i Bellona: 91 72 02 67, tone@bellona.no