Nyheter

– EPA står klar med hammeren

Steven Chu er energiminister i USA, og tidligere vinner av Nobelprisen i fysikk.
(energy.gov)

Publiseringsdato: 12. oktober, 2009

Skrevet av: Magnus Borgen

– Jeg har store håp til forhandlingene i København, sa USAs energiminister Steven Chu til 220 delegater fra 24 land i London mandag. Energiministeren hevder at USAs miljøtilsyn (EPA) har mulighet til å regulere CO2-utslipp, selv uten en ny klimalov.

USAs energiminister Steven Chu deltar denne uka på Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF) i London, sammen med blant annet et stort antall energiministere, og vert Terje Riis-Johansen på første rad.

Her gjorde Chu det klart at landets miljøtilsyn, EPA, kan sørge for en strengere regulering med klimagassutslipp enn dagens.

Dermed avhenger ikke FNs klimatoppmøte av om USA rekker å behandle sin foreslåtte nye klimalovgivning før verdens ledere samles for å enes om en ny, internasjonal klimaavtale i København i desember.

USA har EPA i bakhånd

USAs energiminister Steven Chu var en av hovedtalerne under verdens største konferanse for CO2-lagring i London mandag. Her uttalte han at han håper det amerikanske senatet rekker å behandle landets nye, foreslåtte klimalov før FNs klimatoppmøte i København i desember.

– Vi har et lovforslag til behandling i Senatet, og vi håper det kommer en fornuftig lovgivning på plass før klimatoppmøtet i København, sa Chu, før han utdypet, etter direkte spørsmål fra Bellona-leder Hauge:

– Men hvis ikke det skjer, så finnes det en høyesterettsdom som gir oss en annen mulighet. Med denne lovbestemmelsen står EPA klar med hammeren. Det er et godt utgangspunkt, sa Chu, før han la til at USA nå jobber svært hardt med å senke sine klimagassutslipp.

EPA kan definere CO2 som en farlig gass, som dermed vil bli gjenstand for reguleringer.

Hauge: – Oppsiktsvekkende

– Dette er oppsiktsvekkende og interessante nyheter foran FNs klimatoppmøte i København, sier Bellona-leder Frederic Hauge, om signalene Steven Chu ga til deltakerne på CO2-konferansen i London.

Han mener dette viser at USA ikke bare er interessert i å snakke om kvotehandel, men også åpenbart ønsker å diskutere såkalte Emissions Performance Standards (EPS).

Føler sterk forpliktelse

– USA er i en periode der vi endrer kurs, sa Chu.

Han viste til at USA skal kutte 80 prosent av landets klimagassutslipp fram mot 2050.

I Obamas Recovery Act bevilges 80 milliarder dollar til energieffektiviserings- og tiltak for ren energi, over en to års periode. 3,4 milliarder dollar er satt av til CCS i denne store pakken.

– Jeg føler at klimaendringene skaper et stort press på land som USA. Jeg føler en sterk forpliktelse til, og er optimistisk for å nå de målene vi har satt oss. Business as usual vil være en katastrofe for verden, sa en engasjert amerikaner.

– Klimatoppmøtet i København er en mulighet for å vise lederskap. Jeg gleder meg, jeg ser at det har skjedd svært mye bevegelse siden Kyoto, sa Chu i en kort presseseanse der Bellona.no var tilstede.