Talte lavtrofisk for ordførere
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
Nyheter
Publiseringsdato: 12. oktober, 2009
Skrevet av: Magnus Borgen
Nyheter
USAs energiminister Steven Chu deltar denne uka på Carbon Sequestration Leadership Forum (CSLF) i London, sammen med blant annet et stort antall energiministere, og vert Terje Riis-Johansen på første rad.
Her gjorde Chu det klart at landets miljøtilsyn, EPA, kan sørge for en strengere regulering med klimagassutslipp enn dagens.
Dermed avhenger ikke FNs klimatoppmøte av om USA rekker å behandle sin foreslåtte nye klimalovgivning før verdens ledere samles for å enes om en ny, internasjonal klimaavtale i København i desember.
USA har EPA i bakhånd
USAs energiminister Steven Chu var en av hovedtalerne under verdens største konferanse for CO2-lagring i London mandag. Her uttalte han at han håper det amerikanske senatet rekker å behandle landets nye, foreslåtte klimalov før FNs klimatoppmøte i København i desember.
– Vi har et lovforslag til behandling i Senatet, og vi håper det kommer en fornuftig lovgivning på plass før klimatoppmøtet i København, sa Chu, før han utdypet, etter direkte spørsmål fra Bellona-leder Hauge:
– Men hvis ikke det skjer, så finnes det en høyesterettsdom som gir oss en annen mulighet. Med denne lovbestemmelsen står EPA klar med hammeren. Det er et godt utgangspunkt, sa Chu, før han la til at USA nå jobber svært hardt med å senke sine klimagassutslipp.
EPA kan definere CO2 som en farlig gass, som dermed vil bli gjenstand for reguleringer.
Hauge: – Oppsiktsvekkende
– Dette er oppsiktsvekkende og interessante nyheter foran FNs klimatoppmøte i København, sier Bellona-leder Frederic Hauge, om signalene Steven Chu ga til deltakerne på CO2-konferansen i London.
Han mener dette viser at USA ikke bare er interessert i å snakke om kvotehandel, men også åpenbart ønsker å diskutere såkalte Emissions Performance Standards (EPS).
Føler sterk forpliktelse
– USA er i en periode der vi endrer kurs, sa Chu.
Han viste til at USA skal kutte 80 prosent av landets klimagassutslipp fram mot 2050.
I Obamas Recovery Act bevilges 80 milliarder dollar til energieffektiviserings- og tiltak for ren energi, over en to års periode. 3,4 milliarder dollar er satt av til CCS i denne store pakken.
– Jeg føler at klimaendringene skaper et stort press på land som USA. Jeg føler en sterk forpliktelse til, og er optimistisk for å nå de målene vi har satt oss. Business as usual vil være en katastrofe for verden, sa en engasjert amerikaner.
– Klimatoppmøtet i København er en mulighet for å vise lederskap. Jeg gleder meg, jeg ser at det har skjedd svært mye bevegelse siden Kyoto, sa Chu i en kort presseseanse der Bellona.no var tilstede.
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...
Transport på den nordlige sjørute er ikke bærekraftig, og Kirkenes må ikke bli et aktuelt knutepunkt for transport langs kysten av Sibir. Bellona men...