Nyheter

– Vi er veldig sent ute i kampen mot global oppvarming

Bellona-leder Frederic Hauge på talerstolen.
(Foto: Anne Karin Sæther/Bellona)

Publiseringsdato: 29. april, 2010

Skrevet av: Annicken Vargel

Frederic Hauge deltok torsdag kveld, amerikansk tid, i en debatt under Pen World Voices Festival of International Literature i New York. Tema var hva som kan gjøres i kampen mot klimaendringer.

Bellonaleder Frederic Hauge innledet med et ufravikelig faktum: To tredjedeler av verdens befolkning har behov for mer energi.

– Og vi er helt nødt til å utforske negative verdikjeder, for vi er veldig, veldig sene i kampen mot global oppvarming, sa Hauge.

Sterkt panel

Hauge satt i panel sammen med NASA-forsker James Hansen, forfatter Jostein Gaarder, professor Bjørn Lomborg, forfatter og journalist Andrew Revkin, Cynthia Rosenzweig fra New York City Panel on Climate Change og Bill McKibben, som er forfatter av en rekke bøker om klimaendringer.

Det ble en opphetet diskusjon spesielt mellom Hauge og Lomborg, som møtte hverandre i debatt for første gang.

Hauge argumenterte blant annet for at løsningene på klimakrisen allerede er tilgjengelig og bare må tas i bruk – mens Lomborg mente at det først og fremst må investeres i forskning. I tillegg sa han at folket behøver en mer nøytral, og ifølge ham mer sannferdig, fremstilling av klimaproblemene – ikke hva han kaller apokalyptisk skremselspropaganda.

Bill McKibbern tok da ordet og sa:
– Folk er ikke blitt skeptiske til global oppvarming på grunn av apokalyptiske fremstillinger, men fordi kullindustrien bruker milliarder av dollar på å gjøre folk nettopp det.

Ansvar for neste generasjon

Jostein Gaarder sto for kveldens moralfilosofiske vinkling, og minnet oss om at vi ikke bare må se på som våre medmennesker de som lever samtidig med oss selv – men også de som er i etterfølgende generasjoner.

– Du skal gjøre mot neste generasjon hva du ønsker at de ville ha gjort mot deg! Vår egen tid er den viktigste for oss, men vi kan ikke leve som om den også er viktigst for dem som kommer etter oss, sa Gaarder.

Det verdenskjente magasinet New York Review of Books og Stiftelsen Fritt Ord var medarrangører av debatten, som var ett av fem hovedmøter på festivalen.

Festivalen ble i sin tid startet av daværende PEN-president Salman Rushdie, og har siden starten i 2005 etablert seg som en av de ledende internasjonale littereraturfestivalene, med et stort antall nobelprisvinnere og andre kjente forfattere på deltakerlisten.