Havets julekalender
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
Nyheter
Publiseringsdato: 16. august, 2017
Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy
Nyheter
Hvor bekymret bør man være for miljø- og klimakampen etter at Trump overtok roret i USA?
Trump vil trekke USA fra Paris-avtalen, ressursene til klimaforskning strupes, det samme med miljøverndirektoratet (EPA). Arbeidet med fornybar energi er kuttet med 60 prosent. Forskning hemmeligholdes og forskere knebles, og han vil oppheve vernet av Arktis som Obama fikk innført. Trump og hans likesinnede ser den raske tiningen der som en business-mulighet.
Listen er lang og mørk etter presidentskiftet sist vinter.
Det fortalte John Podesta da han møtte ledere fra en lang rekke norske forskningsinstitusjoner i forbindelse med Arendalsuka onsdag.
Bellona arrangerte møtet for å diskutere hvordan norske og nordiske forskningsmiljøer kan bidra til å sikre kontinuitet i klima- og energiforskningen. I tillegg ønsket Bellona å bidra til en direktelinje mellom norske og amerikanske forskningsmiljøer.
På spørsmål fra lederen for Bjerknes-senteret, Tore Furevik, om hva nordiske forskere kan gjøre for å hjelpe sine amerikanske kolleger, var svaret enkelt:
– Vis global solidaritet. Snakk om viktigheten av fri forskning og åpenhet om forskningsresultater! Forskere er ikke vant til å bli angrepet for å gjøre jobben sin, slo Podesta fast. Nå blir forskerne kneblet; de blir hetset i sosiale medier.
– Mange vil tenke at «dette trenger ikke jeg og familien min å gå igjennom. Jeg kan finne meg noe annet å gjøre». Nettopp da trenger de støtte fra sine forskerkolleger. Heldigvis, la ha til, har stadig flere innsett hva slags person Trump er og tar det ikke så alvorlig.
Mange har spurt Hillary Clintons tidligere valgkampsjef hva som gikk galt i nettopp valgkampen, men dèt var ikke tema på møtet i Arendal.
Podesta var invitert av Bellona fordi han har en unik erfaring og innsikt i det politiske toppsjiktet i USA. Han var stabsjef under Bill Clinton, sentral i utformingen av Obamas miljøpolitikk blant annet i Paris – og den som måtte fortelle Hillary Clintons tilhengere at Donald Trump hadde vunnet valget.
Tross mye motbør fra Trump, er han nøkternt optimistisk:
– Trump kan gjøre stor skade. Han kan bremse klimaarbeidet mye, men hverken stoppe eller reversere det, sier Podesta til Bellona. – Han kan forsinke arbeidet mot klimatruslene, men det er for mange krefter som jobber sammen til at han får stanset prosessen.
– Hvor alvorlig er da situasjonen egentlig for klimaforskningen i USA, spurte Kristin Halvorsen, direktør for Cicero sentere for klimaforskning.
– Den er alvorlig, men det skjer også mye positivt, slo han fast. Miljøsamarbeidet mellom 13 av de amerikanske statene er ett slikt mot-prosjekt. De har laget sin egen klimaavtale.
– Den er viktig. De 13 statene representerer 50 prosent av verdiskapningen, brutto nasjonalproduktet, i USA.
Og selv om forskerne knebles, og det har kommet ordre om at ordet «klimaendringer» ikke skal brukes, har forskerne mange på lag.
– Det er jo helt utrolig at vi har kommet dit at vi fikk en «March for science» i USA og mange andre land, sier han.
Bakgrunnen var at regjeringen begrenser tilgangen til offentlige forsknings-data, blant annet fra NASA. Det kuttes massivt i forskningsbevilgningene, ikke bare til EPA (det amerikanske Miljødirektoratet), men også mange andre institusjoner.
– Men universiteter som Stanford, Berkeley, MIT i Boston og andre mottar også større gaver enn noen gang før. Folk forstår at de trenger penger når statsfinansene kuttes.
Samtidig svinger Kina seg opp i front i klimaarbeidet i verden. Blant annet mente han de vil klare å innfri løftet sitt om 20 prosent fornybar energi; de har allerede subsidiert fornybar energi så mye at de har presset ned prisen for resten av verden.
Ifølge Podesta var USA i front under Obama; blant annet ble kull-andelen i energiproduksjonen kuttet fra nesten 50 til 30 prosent. Nå er USA en sinke, mener han.
– Det handler ikke bare om smog i byene, men at klimaforandringer er en trussel mot sikkerhet og stabilitet. Kina blir kanskje ingen spydspiss i klimaarbeidet, men de blir viktige.
Jeg er sikker på at de vil følge opp sine forpliktelser. De ser framover, og har allerede. De vil nå målet sitt om 20 prosent fornybar energi. Regjeringen i Kina er engasjert i dette.
Fake news ble naturlig nok også tema. Trumps meldinger spredt via sosiale medier har gitt folk inntrykk av at massemediene ikke er til å stole på, sa Podesta, med en dårlig skjult kritikk av Facebook og Twitter.
– Det er en bevisst strategi å svekke tilliten til mediene og forskningen. Når folk mister tilliten til fakta, står man friere til å forme folks oppfatninger.
Hverken en temmelig avslappet holdning til fakta, løgner, offentlig kritikk av medarbeidere eller tvilsomme uttalelser ser ut til å kunne ende Trumps dager som president. De siste dagene har han fått gjennomgå etter at han nektet å fordømme nynazistere i Charlottesville. Etter at Det hvite hus korrigerte uttalelsene, fyrte han opp kritikken igjen ved å slå fast at «det er fine folk på begge sider».
– Blir Trump sittende ut perioden, i fire år?
– Jeg tror det. Han blir sittende i fire år. Men neppe lenger.
Norrøna gjør det enkelt for deg å bidra i arbeidet med å restaurere tareskogen langs kysten av Nord-Norge. Meld deg på deres julekalender. For hvert ...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...
Bellona har deltatt på klimaforhandlingene siden starten, og noterer framgangen innen kvotehandel og finansiering som viktige skritt i riktig retning...
Russland er i ferd med å trekke seg fra en internasjonal miljøavtale. Avtalen sørget for milliarder i internasjonal finansiering til opprydning av So...