Nyheter

Håper på grønn framtid

Erik Solheim, Frederic Hauge, Gro Harlem Brundtland og Ricardo Lagos.
(foto: nils bøhmer/bellona)

Publiseringsdato: 5. juni, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Tre tidligere statsledere var alle enige under sine åpningsforedrag på CC8: Teknologisk utvikling må til for å forhindre klimakrisen. Bellona-leder Frederic Hauge kunne begeistret vise fram algene han håper kan erstatte olje.

Bellona-leder Frederic Hauge ble møtt med stor spenning fra salen da han under sitt åpningsforedrag på den internasjonale klimakonferansen CC8 kunne vise fram en karaffel med CO2-sugende alger.

– I framtida håper jeg vi kan bytte ut det ”svarte gullet” med det ”grønne gullet”, sa Bellona-leder Frederic Hauge.

Hauge og Bellona arrangerer Climate Conference 08 (CC8) sammen med Hafslund og organisasjonen av tidligere statsledere, Club de Madrid. Konferansen startet på verdens miljødag, torsdag 5. juni og varer i to dager.

– Vår tids viktigste avtale

Den internasjonale klimakonferansen i Sarpsborg er ment å munne ut i en anbefaling til neste års klimatoppmøte i København, hvor samtalene fra Bali i fjor skal fortsette.

– Neste års avtale i København kan bli kanskje den viktigste avtalen i vår tid, sier Hauge.

bodytextimage_CC8-Brundtland.jpg Photo: (foto: hafslund)

De tidligere statslederne Gro Harlem Brundtland (Norge), Göran Persson (Sverige) og Ricardo Lagos (Chile), var blant foredragsholderne under åpningen av den internasjonale klimakonferansen.

Norges tidligere statsminister, og nå FNs klimautsending, Gro Harlem Brundtland, pekte på at vi står foran en stor utfordring som vil påvirke alle sider av menneskeheten. Hun mener dette også betyr enorme muligheter for forretningslivet.

– Jeg er en teknologioptimist, erklærer landsmoder Gro.

Skatter og avgifter

Göran Persson, Sveriges tidligere statsminister, var også opptatt av teknologiske muligheter.

– Gårsdagens teknologi er trusselen, understreker Persson.

I sitt foredrag fortalte han hvordan Sverige hadde erstattet olje og kull med biomasse ved hjelp av skatter og avgifter, og peker på at det var en vinn-vinn-vinn-situasjon.

– Økonomiske insentiver virker, fastholder Persson.

Rundt 100 deltakere

Ricardo Lagos, Chiles tidligere president, FNs klimautsending og president i medarrangør Club de Madrid, roste deltakerne for å ha kommet, og understreket nødvendigheten av å åpne opp diskusjonen om klima.

– Jeg ser fram til deres bidrag i arbeidsgruppene, sa Lagos til de om lag 100 konferansedeltakerne.