Nyheter

Pris til «kumøkk-anlegg»

(Foto: Tone Foss Aspevoll / Bellona)

Publiseringsdato: 2. oktober, 2008

Skrevet av: Tone Foss Aspevoll

Bellona delte torsdag ut E-CO-stipend for ren energi på 100.000 kroner til bedriftene Energreen og Vekst. Oppfinnelsen er en ThermoConverter som kan lage energi og gjødsel, samtidig som den renser kumøkk for sterke klimagasser.

13-15 prosent av verdens klimagassutslipp kommer fra landbruket, både CO2 og den enda mer aggressive klimagassen metan, fra husdyrgjødsel. Likevel hadde landbruket ingen bidrag i klimameldingen.

– Det veldig gledelig å dele ut denne prisen til noen som ønsker å løse et problem som er veldig underkommunisert. Vi må gjøre noe med utslipp fra landbruket, sier Marius Holm, nestleder i Bellona.

Nyttig bruk av kumøkk

Hovedproblemet i landbruket i dag er sløsing av ressurser, i tillegg til klimautfordringene. Årets prisvinnende oppfinnelse tar tak i begge disse utfordringene, samtidig som den lager ny energi.

I ThermoConverteren separeres først gjødselen. Den aggressive klimagassen metan skilles ut, og brukes til å varme opp vann til damp, som til slutt driver en vannturbin og skaper ny energi. Avfallet fra bio-gassanlegget kan brukes til å gjødsle, for eksempel dyrking av alger.

– Bio-energi er skikkelig i vinden nå, så det er morsomt å dele ut denne prisen. Dette er en snedig måte å utnytte bio-avfall på. Det hindrer forurensing, det skaper ny energi, og det utnytter avfall, sier Hans Erik Horn, adm.dir i E-CO Energi.

Anlegget kan brukes i både liten og stor målestokk.

100.000 kroner

Prisen er et stipend på 100.000 kroner. Pengene skal gå til å bygge en demonstrator.

Bellona har sittet i juryen, og Holm delte ut stipendet på Bellonas stand på det første årlige skandinaviske forum for fornybar energi, Scan-REF, på Lillestrøm torsdag 2. oktober.

Prisen deles i år ut for fjerde gang. Søknadsfrist for neste års ren-energi-stipend er 1. mars 2009.