Nyheter

Barna får egen klimafestival

Nå er programmet klart for Barnas klimafestival 6. juni i Sarpsborg.

Publiseringsdato: 1. april, 2009

Skrevet av: Bellona

I sommer får barna sin egen klimafestival, proppfull av morsomme aktiviteter. Grand Prix-håpet Alexander Rybak underholder, Margrethe og Kåre Magnus fra Barne-TV er konferansierer, og Hafslundparken fylles av energiaktiviteter.

– Barn tar klimautfordringene på alvor, og gjennom lek lærer de mye.

Det sier de to NRK-programlederne Kåre Magnus Bergh og kollegaen Margrethe Røed. Sammen skal de to Barne-TV-ansiktene lose tusenvis av barn gjennom historiens første klimafestival på Hafslund Hovedgård i Sarpsborg lørdag 6. juni. Hafslund og Miljøstiftelsen Bellona er arrangører.

– Vi merker at barn er svært opptatt av både klima og miljøproblematikk. Klimafestivalens fokus på lek og kreativitet er noe som kan engasjere barna, sier Margrethe og Kåre Magnus.

– Gøy og lærerikt

Bellona-leder Frederic Hauge er enig med programlederduoen:

– Klimaendringer er skremmende, men det finnes mange spennende løsninger allerede, og disse vil både barn og voksne få vite mer om på Barnas klimafestival. Enten man vet en del fra før eller ikke kan noe, så er jeg sikker på at det blir gøy og lærerikt å være med, sier han.

Årets norske Grand Prix-håp, Alexander Rybak, kommer til festivalen for å underholde. Det samme gjør Malin og Celine fra Melodi Grand Prix junior og flere kjente fotballspillere fra både Vålerenga og Fredrikstad (FFK)

– Vi gleder oss. Vi har fått på plass en rekke aktiviteter, utstillinger og underholdningsinnslag som gjør oss trygge på at den første utgaven av Barnas klimafestival blir en suksess. Festivalen er gratis, og med litt goodwill fra østfoldsklimaet håper vi på noen tusen besøkende, sier Frode Geitvik i Hafslund.

Bli vektløs!

På Barnas klimafestival kan barna blant annet få oppleve å bli vektløse i Teknisk Museums superpopulære gyroball. Da kan de få kjenne på kroppen hvordan astronauter har det på jobb.

”Den grønne boksen” får en sentral plass på festivalområdet. Inne i boksen kan barna danse, synge, lese dikt eller kort og godt holde en appell fremfor et kamera, og utenfor vil en stor flatskjerm vise alle bidragene. I tillegg skal et kjempelerret fylles opp med barnehåndavtrykk. Kunstverket blir barnas signatur på at de ønsker en god klimaavtale for fremtiden, og skal overrekkes miljøvernministeren før det store klimatoppmøtet starter i København i desember.

– Barnas klimafestival gir barna en unik sjanse til å bli engasjert. Dette er et klart signal om at de blir tatt på alvor i en sak som i aller høyeste grad angår dem, sier Kåre Magnus og Margrethe, som gleder seg spesielt til å duellere i ”Mindball” under festivalen.

Prestisjekamp for klimaet

I ”Mindball” kontrolleres ballen av spillernes hjernebølger, mens tilskuerne kan se både ballen som beveger seg på bordet og spillernes hjerneimpulser på en monitor. Er du bedre enn din motstander til å fokusere på å slappe av, triller ballen på bordet i motstanderens mål og du vinner.

– Det blir en prestisjekamp for klimaet, ler de to programlederne.

Barnas klimafestival arrangeres i forbindelse med at energiselskapet Hafslund, Miljøstiftelsen Bellona og den verdensomspennende organisasjonen av tidligere statsledere, Club de Madrid, for andre gang arrangerer en stor internasjonal klimakonferanse i Norge.

Klimakonferansen CC9 blir arrangert på Hafslund Hovedgård 4. og 5. juni. Der vil de diskutere konkrete problemstillinger om klimaet og gi sine innspill til forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale i København. I år er Robert F. Kennedy jr. en av foredragsholderne.