Nyheter

Hanne Bjurstrøm: – Behov for å være konkret om grønne arbeidsplasser.

Hanne Bjustrøm, Paul Chaffey, Stein Lier-Hansen, Krstian Pladsen og Frederic Hauge møttes til debatt om grønne arbeidsplasser.
(Foto:Andreas Kokkvoll Tveit/Bellona)

Publiseringsdato: 25. mai, 2010

Skrevet av: Annicken Vargel

- Grønne arbeidsplasser er et av de mest fluffy begrepene jeg hører i norsk debatt, men det betyr ikke at det ikke er viktig, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm da hun møtte representanter for industrien under Bellonas årskonferanse.

Hanne Bjurstrøm snakket i sin innledning om på viktigheten av å være konkret når det er snakk om grønne arbeidsplasser.

– Det er viktig å jobbe nitidig og sette oss mål, om dette skal bli noe av. EU har sitt prosjekt Green Smart Jobs innen 2020, og president Obama la i sin krisepakke under finanskrisen inn mange millioner for å skape grønne arbeidsplasser.

– Jeg har i ettertid prøvd å undersøke mer om dette – og det er vanskelig å se de konkrete tiltakene. Jeg er usikker på hvor mye troverdighet det er i noen av disse lovnadene.

Bjurstrøm la vekt ellers på at hun som arbeidsminister ikke har de verktøyene som man behøver på dette området, der er næringsministeren riktig instans.

Ikke kutte forbruk

– Mitt innspill til denne debatten er å spørre industrien: Hva skal til for å at vi får til dette? I 2050 må vi ned på null utslipp – og jeg tror vi må erkjenne at vi ikke får folk til å sage over den greina de sitter på. Vi får ikke folk til å slutte å forbruke.

– Jeg mener fortsatt det jeg mente før, at de rike landene skal gå foran – men for å få fart må vi få på plass en internasjonal avtale for å få sette en pris på karbonutslipp.

– Jeg kan heller ikke la være å si at det paradoksale er at vi langt på vei har den teknologien vi behøver for å komme ned i togradersmålet, men den må tas i bruk, sa Bjurstrøm.

Stein Lier-Hansen fra Norsk industri la vekt på industriens tilpasningsevne.

– All levende industri er en industri som kan tilpasse seg nye markeder. Vi ser eksempler på land som går foran innen spesielle teknologier, og industrien svarer med å levere de produktene som behøves. Solcelle er et godt eksempel godt eksempel på dette.

– Norge som miljønasjon må lykkes på to ting – for det første å være en teknologipioner. Og da blir man også en teknologieksportør. Vi er et bittelite land, men kjempestore på spennende teknologier, sa Lier-Hansen.

Manglende forståelse

Frederic Hauge mener problemet ligger hos regjeringen.

– Det er en manglende forståelse i regjeringen for betydningen av norsk industri, sa Hauge.

– Hadde det vært samme oppbacking til solcelleindustrien, som det vi ser til oljeindustrien, så hadde vi selvfølgelig kommet mye lengre,

– Det finnes noe i tiltakspakken til Trond Giske, men den er rimelig tynn. Om det er billigere å kjøpe kvoter i utlandet, så gjør vi det. Å kjøpe kvoter i utlandet, er i ferd med å bli en svøpe for oss, sa Hauge.