
Skal samarbeide for å utvikle grønne batterier
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
Nyheter
Publiseringsdato: 25. april, 2012
Nyheter
Norge har naturgitte forutsetninger for å videreutvikle teknologien for CO2 håndtering og ligge helt i front. Klimameldingen viser imidlertid at Norge ikke klarer å løfte diskusjonen fra planleggingsstadiet til implementering, bygging og drift, og at Norge risikerer å miste muligheten til å være et foregangsland på CCS.
– Klimameldingen er en ren videreføring av tidligere Stortingsmelding nr. 9 (2010-2011) Fullskala CO2-håndtering, sier Bellona-rådgiver Laetitia Birkeland.
– Regjeringens hovedbudskap er at den vil videreføre at alle nye gasskraftkonsesjoner skal basere seg på fangst og lagring av CO2 ved oppstart. Den har ingen forslag til tiltak og virkemidler for å få industri til å bruke CO2-fangst og -lagring.
– Selvskryt redder ikke miljøet
Birkeland forteller at klimameldingen inneholder mye skryt over arbeidet på Mongstad, for eksempel med Test Centre Mongstad (TCM) som skal åpnes i mai 2012. Det vil bli det største demonstrasjonsanlegget av sitt slag i verden, og målet er at det vil legge grunnlag for fullskala CO2-håndtering på kraftvarmeverket på Mongstad.
– Dessuten skryter regjeringen mye av Norges internasjonale samarbeid, deltagelse i mange regionale og internasjonale initiativ, samt hvor mye finansielle bevilginger til utvikling av teknologien, sier Birkeland, og forteller at det er i perioden 2007–2011 ble bevilget om lag 6,5 milliarder kroner til CO2-håndtering. I budsjettet for 2012 er det bevilget om lag 2,9 milliarder nok til formålet.
– Staten må ta ansvar
– Ut over Mongstad er det lite konkrete forslag – kun at Gassnova har påbegynt arbeidet med å kartlegge mulighetsområdet for realisering av fullskala CO2 håndtering. Meldingen sier ingenting om industri, og det er helt tyst om at Norge ikke har ennå implementert EU-direktivet om geologisk lagring av CO2.
Miljøstiftelsen mener staten må dra lasset for å få bygget fullskala demonstrasjonsanlegg. Bellonas forslag er at det opprettes et miljøteknologiutviklingsfond med fokus på CCS som sikrer utslippsreduksjoner på 1,5 millioner tonn innen 2020 og minst 2,5 millioner tonn gjennom CCS tiltak i industri og petroleumssektoren innen 2025. Fondet bør komme i tillegg til et klimatiltaksfond for utslippsreduksjoner i dagens fastlandsindustri. CCS-fondet bør ha et hovedfokus på utslipp fra industriprosesser, men enkelte prosjekter i petroleumssektoren bør også kunne konkurrere om midler. Fondet bør ha en levetid på minst 10 år og være finansiert over statsbudsjettet ved fondets oppstart med en bevilgning på 10 milliarder.
Bellonas industrirådgiver Sindre Østby Stub mener at dersom Norge skal være i ledelsen innenfor CCS, må vi få på plass et regelverk som sørger for ansvarlig lagring av CO2.
– Norge har også lenge hevdet at de ligger foran EU og andre. Men har vi ikke regelverket på plass ligger vi etter på et viktig område, sier Sindre Østby Stub, industrirådgiver i Bellona.
Bellona mener:
Batterier er en av de viktigste driverne for det grønne skiftet, men er energikrevende og kan gi store utslipp. Miljøstiftelsen Bellona og Morrow Bat...
– Dette er fullstendig anti-vitenskapelig og knusende for Norges omdømme som miljønasjon, sier Martin Sveinssønn Melvær i Bellona i en kommetar til a...
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas...
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellon...