Nyheter

Urovekkende retning i klimapolitikken

Silje Lundberg
Silje Lundberg

Publiseringsdato: 21. november, 2014

- Ingen som er opptatt av klima og miljø kan med hånda på hjertet si at dette statsbudsjettet er godt nok, sier Bellona-rådgiver Silje Lundberg.

Hun mener det er urovekkende at Venstre og KrF må slite for å få gjennom punkter som allerede står i samarbeidsavtalen mellom dem og regjeringen.

– Skattefradrag for Enøk er lovet av både regjeringen og Stortinget, og likevel får man det ikke til! Dette er dessverre bare ett av flere eksempler på at vi ikke engang kan stole på at budsjettforhandlingene sikrer varslede endringer, sier Lundberg.

– Vi har rett og slett ikke tid til at regjeringen skal levere dårligere enn lovet, fortsetter hun.

  • Her kan du se hvilke budsjettposter som er endret

I statsbudsjettet gjøres det ingenting med rentesatsene til miljøteknologifondet, eller med CO2-avgiften for oljeindustrien. Bellonas konklusjon er at Venstre og KrF i forhandlingene har drevet mer skadebegrensning enn faktisk nytenking.

– Det bevilges fortsatt millioner til å forske på hvordan oljeindustrien skal komme inn i Arktis, og det er fortsatt billigere for oljeindustrien å forurense enn det var på 90-tallet, sier Lundberg.

Hun mener avgiftsendringene for hybridbiler og biodiesel er gode, men at det ikke er nok.

– Endringene vil dessverre spises opp av billigere bensinpriser og den vanvittige oljesatsningen til denne regjeringen. Det ser vi også i dette budsjettet: nok en gang skal staten kartlegge uåpnede deler av Barentshavet for petroleum, sier Lundberg.

– Symbolske avgifter på plastposer vil ikke løse klimaproblemet, avslutter Lundberg.