Nyheter

FNs klimadugnad: Fortsatt langt fra målet

Frederic Hauge roser det franske vertskapet som er i ferd med å få til en bedre klimaavtale enn de fleste hadde tort å håpe på.
Frederic Hauge roser det franske vertskapet som er i ferd med å få til en bedre klimaavtale enn de fleste hadde tort å håpe på.
Bellona

Publiseringsdato: 30. oktober, 2015

Den nye FN-rapporten viser at landenes innmeldte klimamål er ikke i nærheten av å føre fram til togradersmålet - som i utgangspunktet er for svakt, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

I dag la FN fram en gjennomgang av de nasjonale klimaløftene som er lagt fram foran klimatoppmøtet i Paris senere i år. Gjennomgangen viser at selv med de nasjonale klimaplanene blir de globale utslippene 55-60 gigatonn i 2030, langt over dagens allerede skyhøye nivå.

Samtidig sier rapporten at det er mulig å holde 2-gradersmålet, men bare dersom ambisjonsnivået øker.

Les hele rapporten her:

Flere andre uavhengige rapporter har landet på en temperaturøkning på mellom 2,7 og tre grader i sine analyser av klimaløftene.

 

Ikke i nærheten av togradersmålet

– Rapporten viser at de innmeldte målene ikke er i nærheten av å føre fram til togradersmålet – som i utgangspunktet er for lavt. Selv om dette er litt bedre enn et tut-og-kjør-scenario der ingen gjør noe som helst, er det Bellonas ansvar å si ifra om at dette ikke er i nærheten av nok, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– De innmeldte målene innebærer noen små skritt i riktig retning, men det løser ikke klimakrisa raskt nok. Skal vi gå små skritt hele veien mot det karbonnegative samfunnet, så kommer vi aldri fram. Når huset ditt står i full fyr, går du ikke mot døra med små skritt. Du stormer ut og gjør alt du kan for å slukke brannen, sier Hauge.

 

Halvparten vil kjøpe klimakvoter

En annen grunn til bekymring er at over halvparten av de nasjonale målene baserer seg på kjøp av klimakvoter, inkludert kontroversielle CDM-kvoter.

– Klimaeffekten av disse er i beste fall diskutabel, i verste fall direkte negativ. Dette gjør at beregningene basert på de nasjonale klimaplanene blir usikre, sier Bellona-lederen.

–  Enda en gang får vi fastslått det Bellona har sagt i årevis: Vi må handle nå, det blir mye dyrere om vi venter. Det er rett og slett god samfunnsøkonomi å kutte klimagassutslipp nå i stedet for om tjue, tretti, førti år, legger Hauge til.