Nyheter

– På alle måter en historisk dag

Etter to spennende uker i Paris ble det i kveld en global klimaavtale som omfatter 186 land. På bildet: Utenriksminister Børge Brende, Cicero-direktør Kristin Halvorsen, Bellona-leder Frederic Hauge og Yara-direktør Svein-Tore Holsether.
Etter to spennende uker i Paris ble det i kveld en global klimaavtale som omfatter 186 land. På bildet: Utenriksminister Børge Brende, Cicero-direktør Kristin Halvorsen, Bellona-leder Frederic Hauge og Yara-direktør Svein-Tore Holsether.

Publiseringsdato: 12. desember, 2015

Skrevet av: Bellona

- Nå er jeg så inderlig glad. Vi har fått en global klimaavtale som er langt bedre enn de fleste hadde turt å håpe på, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Dette er på alle måter en historisk dag. Jeg har deltatt på alle toppmøtene siden Rio i 1992, og dette er det største som har skjedd siden da, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Taket løftet seg i den enorme salen i Le Bourget utenfor Paris lørdag kveld, da 195 land ble enige om en felles klimaavtale.

Avtalen har et overordnet mål om at temperaturen på jorda ikke skal overstige 2 grader, og man skal etterstrebe å holde seg under 1,5 graders stigning. Landene har også lovet å trappe opp sine klimamål over tid.

 

Imponert over franskmennene

Frederic Hauge sier at avtalen er langt bedre enn han torde å håpe på da han reiste til Paris for to uker siden.

– Jeg er svært positivt overrasket over resultatet og veldig imponert over det franske vertskapet. De har drevet forhandlingene fremover på en fantastisk måte, og nå er man i havn. En stor, stor dag, jubler Hauge.

Han roser også de norske forhandlerne.

– De har vært konstruktive og jobbet smart. I dag fortjener de honnør. Mandag starter arbeidet med hvordan Norge skal oppfylle sin del av avtalen. Nå ligger alt til rette for store omveltninger, sier Hauge.

 

«Game over» for oljenæringen

Hauge mener den nye klimaavtalen må innebære at norsk olje og gass gradvis fases ut i løpet av de neste 20 årene.
– Skal Norge nå målet om 1,5 grader, må vi bremse nå. Vi er allerede sent ute. I første omgang innebærer dette at 23. konsesjonsrunde i Barentshavet må stoppes, sier han.

Han mener at klima- og miljøminister Tine Sundtoft bør starte med å ta initiativ til en stortingsmelding som viser konsekvensene av Paris.

– Norge blir nødt til å stramme inn sine klimamål betydelig. Da må vi få til stortstilt politisk satsing på alle gode løsninger som kutter klimautslippene drastisk, og vi må gjøre en del tiltak på norsk sokkel som vil være upopulære i oljeindustrien, spår Hauge.

– Jeg tror dessverre Sundtoft vil oppleve at det blir vanskeligere å få gjennomslag i egen regjering, enn det har vært å få til enighet i Paris, legger han til.

Olje- og energiminister Tord Lien har allerede sagt til VG at Norges olje- og gassvirksomhet skal fortsette som før.

-Petroholikeren Lien tror han gjør jobben sin, men ser vekk fra sentrale poeng med denne nye avtalen, som han umulig kan ha lest, sier Hauge til Aftenposten.