Nyheter

Klimafokus, men skjær i sjøen for regjeringsplattformen

<small><i>Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) ble enige om en felles regjeringsplattform søndag. Faksimile fra Aftenposten.</i></small>
Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Trine Skei Grande (V) ble enige om en felles regjeringsplattform søndag. Faksimile fra Aftenposten.

Publiseringsdato: 14. januar, 2018

Skrevet av: Kjetil Grude Flekkøy

Både positivt og negativt i Jeløy-erklæringen. Elbilfordelene får fortsette, og Lofoten vernes, men videre oljeleting i Barentshavet og utvidelse av kvotekjøp trekker ned.

– Vi gleder oss over at elbilfordelene blir videreført og at de ligger unna Lofoten med oljeboring.  Begge saker var helt nødvendige for at Venstre skulle være med og som forventet.

Det sier Bellona-leder Frederic Hauge.

– Vi hadde håpet det lå sterkere føringer for å igangsette varig vern av disse områdene og en klarere reversering av både 23. og 24. konsesjonsrunde.

 

Uklart om CO2-fangst

De to største skuffelsene er at Jeløy-erklæringen ikke ordner opp i den uforutsigbare situasjonen rundt CO2-fangst og -lagring.
– Vi er skuffet over at Venstre ikke har fått på plass en langt sterkere satsning med tre fullskala-anlegg.  Slik det er formulert nå, er fremdriften videre blitt mye mer uforutsigbar.

 

Åpner for mer kvotekjøp

Hauge sier det også er svært skuffende at Venstre har gått med på at utslippsreduksjoner i ikke kvotepliktig sektor skal kunne kjøpes gjennom EUs kvotesystem i stedet for gjennom direkte tiltak her i Norge. Dette er ikke bra for norsk industri og norsk innovasjon.

– Videre er vi glad for fokus på rent hav, men savner klarere formuleringer rundt nasjonalt lager for farlig avfall og sirkulær økonomi.

Det er mange  gode intensjoner i plattformen som vi er spent på hvordan skal gjennomføres.