Nyheter

Bellona lanserer podkasten «Klodebry»

Podkasten finner du der du lytter til podkast.
Podkasten finner du der du lytter til podkast.

Publiseringsdato: 15. oktober, 2021

Skrevet av: Sunniva Furset

Går det an å prate om klima og miljø på en måte som er forståelig, underholdende og engasjerende? Ja, mener Miljøstiftelsen Bellona.

I dag lanserer Bellona sin nye podkast Klodebry. 

– Vi vet at det er et stort behov for mer kunnskap om klima- og miljøspørsmål i målgrupper vi ellers ikke når. I en Bellona-podkast skal vi snakke om løsningene i et lett tilgjengelig format som både underholder og går i dybden med fakta og vitenskap, sier daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg. 

 

Klodebry, som produseres av Kubrix, setter søkelys på alt fra globale systemer og storpolitikk til mikroorganismer og bittesmå tekniske innovasjoner som alle spiller en rolle i å ta oss ut av klimakrisen. 

– Vi er opptatt av å snakke med de som er gode til å formidle det de jobber med, på en måte som ikke krever at lytteren har noen forkunnskaper, sier Benjamin Strandquist (35), som er programleder for Klodebry.  

Strandquist er seniorrådgiver innen elektrifisering i Bellona. Han jobber med å få ting til å gå på strøm, blant annet byggeplasser, skipsfart, havbruk, industri og landtransport. Benjamin har en mastergrad i journalistikk og har jobbet som kommunikasjonsrådgiver i Oslo og i Brussel. 

Han stiller de interessante spørsmålene til gjestene i podkasten og er opptatt av å forklare ord og begreper som kan oppfattes som forvirrende. Med seg i studio har han alltid en med-programleder fra Bellona og ofte eksterne gjester. 

Bellona erkjenner at klimaprat ofte kan bli kjedelig, alt for teknisk, alt for polarisert, eller alt på en gang. 

– Formidling av fag handler om mye mer enn fagkunnskap. Det handler om å forstå publikums ståsted og snakke til dem, uten å ha dem i rommet. Det er en ny utfordring for oss, som vi gleder oss til å ta fatt på, sier Havåg. 

Klodebry befinner seg i skjæringspunktet mellom kunnskapsformidling og underholdning, med mest fokus på førstnevnte.

– Vi oppfordrer til klima- og miljøvitsing. Akkurat det er en utfordring i seg selv, og den tar vi ikke lett på. Det må jo være litt gøy hvis det skal være noen vits i dette her, mener Strandquist. 

De første podkastepisodene er nå lagt ut og handler om Bellonas historie, og om karbonfangst- og lagring. Podkasten er tilgjengelig på alle de vanligste plattformene der du hører på podkast. Foretrekker man Dagsnytt 18-formatet er den også tilgjengelig i videoutgave på Bellonas YouTube-kanal.