Nyheter

– En forspilt sjanse

Christian Eriksen, fagsjef, Bellona.
Christian Eriksen, fagsjef, Bellona.
Bellona

Publiseringsdato: 10. april, 2025

Skrevet av: Signy Fardal

– Klimameldingen var regjeringens siste sjanse til å få gjennom ny og ambisiøs politikk. Den er nå forspilt, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona. 

Torsdag 10. april la regjeringen fram en klimamelding og forslag til ny klimalov. Regjeringen foreslår å kutte utslippene med 70-75 prosent innen 2035, men meldingen inneholder ikke noe mål for hvor mye som skal kuttes i Norge.

– Regjeringen lanserer nytt mål uten nye tiltak, dropper eget nasjonalt mål for utslippskutt og viderefører satsing på kvoter. De nye tidslinjene tilfører lite nytt. Totalt sett skapes det mer usikkerhet om hva vi faktisk skal oppnå i Norge, sier Bellonas fagsjef. 

Dårlig styringssignal

– Regjeringen ønsker ikke å forplikte seg til å nå et innenlands mål, og mener at dette skal være en forenkling. Tvert imot er det nå mindre tydelig hva norske bedrifter, kommuner og stat skal levere på. Klimameldingen ble ikke den marsjordren Norge trengte, sier Eriksen.

Han mener at Klimameldingen er et dårlig styringssignal for næringslivet.

– Norge ville kunne klart å kutte 70 prosent hjemme hvis Støre-regjeringen hadde trøkket ordentlig til nå. Få på plass et støttesystem for karbonfangst og -lagring, så er vi godt på vei, sier Eriksen. 

Han venter at regjeringen kommer med nye og konkrete tiltak i forbindelse med statsbudsjettet for 2026.

– Må prioritere effektive klimatiltak

I høringsinnspillet til klimameldingen foreslo Bellona et mål på 70 prosent innenlands kutt og 80 prosent totalt, uten kjøp av kvoter fra utenfor EU.

– Det er helt innenfor rekkevidde, selv med betydelig satsing på forsvar, sikkerhet og beredskap. Men det krever at politikken prioriterer effektive klimatiltak og riktig bruk av knappe ressurser som strøm og biomasse, sier Eriksen. 

Bellona mener regjeringen må sette ned et uavhengig ekspertpanel som følger opp det lovfestede norske klimamålet, og rapporterer på i hvilken grad den til enhver tid sittende regjering leverer på dette.

– En ekspertvurdering kan også bidra til å styrke klimapolitikkens legitimitet og oppslutning, som er viktigere enn noen gang, sier Eriksen.