
Kobber kan hindre begroing på nøter
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Nyheter
Publiseringsdato: 8. desember, 2010
Skrevet av: Anne Karin Sæther
Nyheter
Ifølge Global CCS institute, som arrangerte gårsdagens seminar sammen med Bellona på klimatoppmøtet i Cancun, finnes det nå 242 prosjekter for CO2-håndtering i verden.
Så langt finnes det ingen fullskala-prosjekter for rensing og lagring av utslipp fra kraftverk eller industrielle utslippskilder, men en rekke pilotprosjekter er satt i gang.
Joan MacNaughton, som er sr. visepresident for Power and Environmental Policies i Alstom Power, har jobbet med CO2-håndtering i lang tid, og var med på å få satt i gang Storbritannias satsing på en anbudsrunde for å få et godt CO2-håndteringsprosjekt som skal få offentlig støtte.
– Jeg forstår ikke hvorfor prosessen i Storbritannia har tatt så langt tid. Vi har fortsatt ikke et prosjekt som er i gangsatt, vi har ikke engang en kontrakt. Innen CO2-håndtering har mange gått foran og tatt en viktig lederrolle og vi har fått en god del finansiering på plass. Likevel er vi ikke helt i mål, sa MacNaughton og la til:
– Det viktigste nå er å få et marked for CO2-håndtering.
Ingen løsning uten rensing
Dr. Graeme Sweeney fra Shell leder Den europeiske teknologiplattformen for CO2-håndtering (ZEP) viste til behovet for en rekke forskjellige klimeløsninger:
– CO2-håndtering er ikke den eneste løsningen, men det finnes ikke noe godt svar på klimaproblemene som ikke inkluderer CO2-håndtering, sa han.
– Vårt mål er å gjøre CO2-håndtering kommersielt levedyktig i 2020, og det er akkurat såvidt mulig, sa Sweeney.
The Electric Power Research Institute (EPRI) har gjort analyser som viser betydningen av CO2-håndtering som en del av en pakke med løsninger:
– Uten CO2-håndtering vil kostnadene ved å kutte CO2-utslippene nok være veldig høye, og klimamålene vil også bli umulig å nå, sa direktøren i EPRI, John Novak.
Enorme muligheter
På workshopen i Bellona-rommet tirsdag var også Skottlands energiminister Jim Mather en av innlederne. Han sa at Skottland er forpliktet til å jobbe for rensing:
– Vi har store lagringsmuligheter i Nordsjøen, og det gir oss både en forpliktelse og enorme muligheter, sa Mather.
Miljøminister Robert Renner i den kanadiske delstaten Alberta informerte om Albertas fire forskjellige pilotprosjekter for rensing, på kull, raffineri, oljesand og gassifisering av kull.
Bellona har sterke innvendinger mot oljesand-prosjekter på grunn av store CO2-utslipp og en rekke negative miljøkonsekvenser, som lokal forurensing av vann og jord. Selv med CO2-rensing vil oljesand-prosjekter bidra med store CO2-utslipp totalt sett. Bellona støtter kun CO2-håndtering som gjør energiproduksjon karbonnøytralt eller karbonnegativt.
Dave Hawkins fra den amerikanske miljøvernorganisasjonen Natural Resource Defense Council (NRDC) viste til behovet for å gi folk mer informasjon om CO2-håndtering.
– Det er viktig hvem som blir assosiert med renseprosjekter, og hvilket rykte de har. En del folk tror faktisk at CO2-håndtering er forurensende. Så du kan få negative reaksjoner som ikke er bygget på fakta, men på hvordan folk oppfatter prosjektene, sa Hawkins.
I sitt innlegg understreket Paal Frisvold, styreleder i Bellona Europa understreket, behovet for en mer positiv og optimistisk framstilling av CO2-håndtering internasjonalt:
– Både industrien og regjeringene snakker mye of hvor dyrt CO2-håndtering er, og hvor lang tid det vil ta. Denne framstillingen bygger ikke tilliten som trengs ute blant folk, sa Frisvold og utdypet:
– Teknologien presenteres dessuten ofte som uprøvd, og det stemmer ikke, for vi vet at teknologien i alle delene av verdikjeden fungerer.
Frisvold sa at det må sendes ut et utvetydig budskap:
– Folk må få vite at CO2-håndtering kan bli tatt i bruk i stor skala etter 2020 og at dette klimatiltaket er en god måte å redusere CO2-utslippene på.
– Nøtene er en betydelig del av oppdrettsanleggene. De holder fisken innenfor merdene samtidig som de sikrer god vannstrømning. Men en opphoping av m...
Onsdag 19. mars publiserte Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) «State of the Global Climate 2024«. – Viser tydelig hvorfor klimapol...
– Dette er det mest spennende og innholdsrike semesteret gjennom hele bachelor løpet mitt. Det har absolutt gitt mersmak og er en bekreftelse på at j...
Dette innlegget av Martin Sveinssønn Melvær, teamleder i Miljøstiftelsen Bellona og representant i EU-ekspertgruppen tilknyttet EIP Raw Materials, bl...