Nyheter

COP 18 blir i Qatar

Googlemap

Publiseringsdato: 30. november, 2011

Skrevet av: Magnus Borgen

Den 29. november ble det bestemt at det årlige internasjonale klimatoppmøtet i 2012 vil finne sted i Qatar. FNs klimasekretariat meddelte i en pressemelding om at de to aktuelle landene, Qatar og Sør-Korea kom til enighet under et møte mellom alle de asiatiske landene her i Durban.

Enigheten går ut på at COP 18 vil finne sted i Qatar. Sør-Korea vil arrangerer et forberedende møte høsten 2012.

Bellona-leder Frederic Hauge har erfaring med å jobbe i Qatar, og er fornøyd med nyheten:

– Det er veldig gøy at COP18 er blitt lagt til Qatar. Landet er et av de fremste eksemplene på et oljeproduserende land som har visjonære tanker om fornybar energi, og ikke minst et land som våger å satse store beløp på fremtidsrettede teknologier, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Med hardtsatsende Qatar

Bellona har et spesielt forhold til Qatar, for et nytt høyteknologisk testsenter for Sahara Forest Project er planlagt bygget der.

Under Bellonas jubileumskonferanse ”The Future is Carbon Negative” 16. Juni i år ble det offentliggjort at Sahara Forest Project, hvor Bellona er en av stifterne, hadde etablert en samarbeidsavtale med norske Yara, verdens største leverandør av gjødsel og det qatarske selskapet Qafco, verdens største produsent av urea og ammoniakk om et nytt testsenter i Quatar.

Mot et nytt internasjonalt klimaregime

Avtalen i Qatar er et stort skritt mot realiseringen av Sahara Forest Project (SFP), og pionerprosjektet gjenspeiler den type helhetlig visjon og løsning som verden trenger for å utforske og håndtere de sammensatte utfordringene knyttet til mat, vann og energisikkerhet.

– Sahara Forest Project kan få stor betydning i et nytt internasjonalt klimaregime, og derfor er det utrolig inspirerende at FN har lagt COP 18 til et land vi i Bellona allerede er dypt involvert i, avslutter Bellona-leder Frederic Hauge. Hauge vil holde et foredrag om potensialet i Sahara Forest Project i Bellonas møterom i Durban torsdag 8. desember kl. 17.

Skoleeksempel på samarbeid

Både Qatar og Sør-Korea ønsket å være vertskap for toppmøtet som skal gå fra 26.november-7.desember 2012, men ble altså enige om en delt løsning.

FNs klimasjef Cristiana Figueres berømmer de to landene i pressemeldingen:

I congratulate these two countries on their commitment to work together in the lead up to and during the COP. Both countries are leaders in their own ways, and can generate strong synergies to put the world on a more climate-safe path, said UNFCCC Executive Secretary Christiana Figueres. All governments working together on the next essential climate steps can be inspired by this collaborative spirit, she added.