Samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr – fast track eller sneglefil?
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
Nyheter
Publiseringsdato: 25. september, 2014
Skrevet av: Frederic Hauge
Nyheter
Det har vært et minnerikt FN-toppmøte i New York. En rekke statsledere og prominente gjester har holdt klimataler som kommer til å bli husket i lang tid.
Men midt blant alle toppolitikerne kom en 26 år gammel nybakt mor fra Marshalløyene, en stat som er i ferd med å synke i havet på grunn av klimaendringene. Den unge poeten fikk alle verdens statsledere til å reise seg i applaus. Selv for en hardbarket miljøkriger som meg var det et gripende øyeblikk.
«Jeg lever av å late som. Det gjør ikke dere»
Også skuespiller og klimaambassadør Leonardo di Caprio holdt en sterk tale. Som også Bellona har gjort den siste tiden, gikk di Caprio løs på subsidiene som gis til fossilindustrien: «Dette må stanse. Disse forurenserne fortjener ikke våre skattepenger, men at vi går dem etter i sømmene», sa di Caprio. Han mener klimaproblemene altfor lenge har blitt sett på som fiksjon; noe som forsvinner dersom man ikke tror på dem. «Jeg lever av å late som. Det gjør ikke dere», sa di Caprio til politikerne.
Di Caprios hjemland USA står for nesten en tredel av verdens utslipp. Og i går erkjente president Barack Obama at USA har en stor del av ansvaret for klimaproblemene, og derfor må jobbe med løsninger. I en usedvanlig tydelig tale oppsummerte Obama i én setning hvorfor verdens ledere må reagere nå: «Vi er den første generasjonen som merker klimaendringer, og den siste generasjonen som kan gjøre noe med dem».
Oljebrønnene putrer i fred
Også vår egen statsminister Erna Solberg talte til FN-toppene i tirsdag kveld. Hun gjentok at Norge skal gi mer penger til det internasjonale klimafondet, og lovte at Norge skal gi rundt 500 millioner dollar hvert år til regnskogsatsingen. I går ble det også kjent at Norge inngår nye skogsamarbeid med Liberia og Peru.
Det er veldig bra at Norge bidrar til å bevare regnskog. Men Erna Solberg burde også snakket om hva hun vil gjøre i Norge. Costa Rica har sagt at de skal la all olje ligge. Uruguay skal kutte 85 prosent av sine nasjonale utslipp innen 2030. Tyskland skal slutte å investere i nye kullkraftverk. Men her hjemme får olje- og gassbrønnene putre i fred.
Erna Solberg burde derfor fortalt FNs statsledere at Norge skal kutte 8 millioner tonn CO2 de neste årene. Jeg er også skuffet over at Norge ikke har sagt ett eneste ord om CO2-fangst, der vi for noen år siden lå langt framme internasjonalt.
– Gjør som Rockefeller
Mandag kunngjorde Rockefeller-stiftelsen at de vil trekke seg ut av alle fossile investeringer. Jeg skulle gjerne sett at Erna Solberg kom med klare politiske instrukser til det norske oljefondet, som er på ca 5600 milliarder kroner. Dersom bare en liten del av dette ble investert i fornybar energi, ville det være nok til å bidra til en internasjonal omstilling.
Når det er sagt: Stemningen i New York er mer positiv enn på tidligere klimatoppmøter! Man har større tro på at man til slutt kommer fram til en global avtale. Det er ikke minst fordi at man ser konkrete tiltak hvor blant annet finanssektoren og forsikringssektoren har tatt ansvar og går foran med progressive tiltak.
Det er også gledelig at Statoil og andre oljeselskaper har blitt enige om å forplikte seg til å kutte utslipp av den kortlivede klimagassen metan. Neste skritt må være å inkludere ukonvensjonell olje og gass, som skifergass og tjæresand, i denne avtalen.
Det er også et større engasjement blant folk flest. Det er som Obama sier: Når over 300.000 mennesker demonstrerer i New Yorks gater og det er klimademonstrasjoner på 2000 steder over hele verden, så må verdens statsledere lytte.
Dette innlegget ble først publisert på Nettavisen. Der kan du også lese andre blogginnlegg fra Bellona-leder Frederic Hauge.
Skal vi lykkes med å redusere utslippene fra fôret til dyrene i norsk matproduksjon, må vi legge til rette for industribygging i stor skala og for at...
– Kommunene forvalter arealplanene som er nøkkelen til å produsere mer mat fra havet, sa Bellonas Silje Båtsvik Risholm når Lerøy holdt sjømattreff f...
– I realiteten har vi en kommende havbruksmelding som tar utgangspunkt i en lakse-NOU. Det er hverken fremtidsrettet eller ambisiøst nok når det komm...
Bellona leverte fredag 6. september sine innspill til regjeringens varslede stortingsmelding om industri. Skal Norge nå klimamålene på en måte som...