– En god begynnelse
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Nyheter
Publiseringsdato: 14. oktober, 2021
Skrevet av: Signy Fardal
Nyheter
–Framtida avhenger av resultatet av klimatoppmøtet i Glasgow, sa byrådsleder Raymond Johansen da han ønsket aktører fra næringsliv, myndigheter, akademia, diplomati og media velkommen til Bellonas møte om COP26 i Oslo Rådhus.
Sammen med Sahara Forest Project (SFP) inviterte Bellona samarbeidspartnere og sentrale aktører til et møte 13. oktober før å snakke om forventningene knyttet til klimatoppmøtet i Glasgow. Bellona og SFP skal ha en paviljong i den eksklusive «blue zone» inne på forhandlingsområdet under COP26. Partnerne for paviljongen, som er den eneste norske i «blue zone», er Aker Horizons, Utenriksdepartementet, Oslo Kommune, Forskningsrådet, Widerøe og SINTEF.
–Vi har en krevende jobb fremover. Byene kan endre verdens klimautvikling. Oslo er en veldig liten by, men vår ambisjon er å være en by som går foran og viser vei, sa Raymond Johansen i sin velkomsthilsen i Rådhuset. Han nevnte blant annet arbeidet Oslo har gjort med utslippsfrie byggeplasser.
Til stede på møtet i Oslo Rådhus var også vertsnasjonen for COP26, Storbritannia, representert ved britenes ambassadør i Norge, Richard Wood. Også den italienske ambassadøren Alberto Colella var til stede. Italia har sammen med Storbritannia presidentskapet for COP26.
Wood understreket i sin tale at det er viktig at det inngås nye forpliktelser i Glasgow, og at COP26 er den siste muligheten til å redde kloden fra alvorlige klimaendringer. Colella sa at det er viktig at alle land som skal forhandle i Glasgow viser vilje til å inngå kompromisser under COP26.
Fagdirektør Georg Børsting fra UD, som har lang fartstid som forhandler på FNs klimakonferanser, snakket om hvorfor klimatoppmøtet er viktig for Norge og for vår posisjon i verden. Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen fra Klima- og miljødepartementet, som nylig kom hjem fra pre-COP-arrangementet i Milano, ga en status fra innsiden av forhandlingene knappe 3 uker før det braker løs i Glasgow.
Bellona-stifter Frederic Hauge deltok på det aller første klima- og miljøtoppmøtet i FN-regi i Rio de Janeiro i 1992, og har lang fartstid fra FNs klimatoppmøter. Han sier at COP26 er det viktigste klimatoppmøtet i vår tid.
–Bellona har erfaring med aktiv deltagelse under FNs klimatoppmøter, og har opp igjennom årene sikret oss en posisjon som en sentral aktør med et stort internasjonalt nettverk. Vi drar til Glasgow for å presentere 121 klimaløsninger. Vi skal lage en arena som viser at vi i verdens rikeste land bidrar. Gjennom å utvikle karbonnegative strategier er det håp om at vi skal klare å nå målene i Paris-avtalen, sa Hauge.
Bærekraftsdirektør Jeanett Bergan i Aker Horizons snakket om hvorfor en stor industriell aktør som Aker satser på tilstedeværelse på COP26.
–Fortsatt slippes det ut 40-50 gigatonn CO2 årlig i verden, og det må stoppe! Alle land merker nå konsekvensene av global oppvarming. Pandemien viste hvor raskt verdenssamfunnet kan snu seg om når vi må. Vi drar til Glasgow for å presentere løsninger, sa Bergan.
Daglig leder Kjetil Stake i SFP var opptatt av hvordan COP26 skal spille en rolle for verdens ørkenområder.
–Vi trenger en radikal endring i måten vi produserer mat på, og vårt prosjekt i ørkenen i Jordan er et levende eksempel på at man kan være ambisiøse i klimakampen. Jo mere grønnsaker som spises fra vårt ørkenanlegg, jo mindre CO2 er det i atmosfæren, sa han i sitt innlegg.
Direktør for strategisk utvikling i Widerøe, Andreas Kollbye Aks, sa at Widerøe drar til Glasgow for å snakke om elektriske fly, og avslørte at det første elektriske flyet for kommersiell trafikk trolig vil være på vingene i 2026.
Områdedirektør for bærekraft og grønt skifte i Forskningsrådet, Fritjof Unander, snakket blant annet om Mission Innovation, et globalt initiativ for å akselerere offentlig og privat innovasjon innen ren energi for å håndtere klimaendringer, gjøre ren energi rimelig for forbrukerne og skape grønne arbeidsplasser og kommersielle muligheter. Direktør for bærekraft i SINTEF, Nils Røkke, sa at det er en stor forskjell på hva som er gjort til nå, og hva som trengs å bli gjort for å nå målet om nullutslipps-samfunnet.
–Det er viktige teknologier som må utvikles. Vi trenger å fem-doble innsatsen på forskning og innovasjon, og vi drar til Glasgow med konkrete eksempler, sa Røkke.
– Bellona applauderer at regjeringen nå tør å sette tydelige krav for dødelighet i oppdrettsnæringen. Dødeligheten har vært altfor høy altfor lenge, ...
Bellona-stifter Frederic Hauge jubler over at Morrow Batteries får 1,5 milliarder kroner i statlige lån, slik de har bedt om. – Jeg er lettet og stol...
«En seier som kan koste oss dyrt», skriver Dagsavisens kommentator 5. desember, og antyder at SVs gjennomslag for å stoppe konsesjonsrunden på havbun...
«På bare ett år har det svenske batterieventyret gått fra drøm til mareritt», skriver Aftenposten 28. november. Men globalt vokser batterimarkedet i ...