Nyheter

Hva står på spill på FNs klimatoppmøte COP27 i Sharm El Sheikh?

F.v. Maria Kringlen Halvorsen (bærekraftsdirektør i Vow), Georg Børsting (fagdirektør i Utenriksdepartementet), Fridtjof Unander (sjefsøkonom i Aker Horizons), Egypts ambassadør til Norge, Amr Ramadan, Kjetil Stake (Daglig leder i Sahara Forest Project), Sirin Stav (byråd for miljø og samferdsel i Oslo), Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, Henrik Hallgrim Eriksen (sjefsforhandler, klima- og miljødepartementet), Nils Røkke (direktør for bærekraft i SINTEF), Bellona-stifter Frederic Hauge, Mari Sundli Tveit (direktør i Norges forskningsråd) og Dragos Talvescu (markedssjef i Cambi).
F.v. Maria Kringlen Halvorsen (bærekraftsdirektør i Vow), Georg Børsting (fagdirektør i Utenriksdepartementet), Fridtjof Unander (sjefsøkonom i Aker Horizons), Egypts ambassadør til Norge, Amr Ramadan, Kjetil Stake (Daglig leder i Sahara Forest Project), Sirin Stav (byråd for miljø og samferdsel i Oslo), Storbritannias ambassadør til Norge, Richard Wood, Henrik Hallgrim Eriksen (sjefsforhandler, klima- og miljødepartementet), Nils Røkke (direktør for bærekraft i SINTEF), Bellona-stifter Frederic Hauge, Mari Sundli Tveit (direktør i Norges forskningsråd) og Dragos Talvescu (markedssjef i Cambi).
Sunniva Furset

Publiseringsdato: 11. oktober, 2022

Skrevet av: Ingrid Kristensen Hauge

– I Glasgow fikk vi på plass regelverket for Parisavtalen, i Sharm el Sheikh vil det dreie seg om implementering. Men til det trengs det penger. Og der vil verden måtte tenke nytt. Jeg kaller det klimafinansiering 2.0, sa Frederic Hauge da Bellona lanserte planene for COP27 i Rådhuset.

Bellona inviterte i samarbeid med Oslo kommune og Sahara Forest Project til møte i Oslo Rådhus i forkant av FNs klimatoppmøte. Vi ønsket å gi presse, næringsliv, myndigheter, forskning og sivilsamfunn et innblikk i de siste forberedelsene før COP27 i Egypt i november.

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG) ønsket velkommen. Den britiske ambassadøren Richard Wood, som var vertskap for fjorårets COP26, snakket om hvordan finansiering blir en av nøkkelutfordringene under årets klimatoppmøte.

Den britiske ambassadøren Richard Wood i samtale med dagens konfransier, Signy Fardal. Den britiske ambassadøren Richard Wood i samtale med dagens konfransier, Signy Fardal. Photo:

Ambassadøren til Egypt, Amr Ramadan, som er vertskap for årets COP27 fokuserte på viktigheten av at årets klimatoppmøte holdes i Afrika, og hvordan klimaendringene allerede rammer de fattige landene hardest. Han fremhevet viktigheten av å få på plass finansiering både i forbindelse med opprydding etter klimakatastrofer og investeringer i forbindelse med overgangen fra fossil til fornybar energi.

Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen fra Klima- og miljødepartementet og Georg Børsting som er fagdirektør i Utenriksdepartementet, pratet om sine forventinger til klimatoppmøtet og om hvorfor klimatoppmøtet er viktig for Norge.

– Kompensering for tap og skader som følge av klimaendringer blir et viktig tema på konferansen i Sharm el Sheikh, sa Henrik Hallgrim Eriksen.

– Klimatoppmøtet som møteplass for aktører blir stadig viktigere, sa Børsting.

Et annet syn på ting enn oss

Bellona-stifter Frederic Hauge som var på FNs aller første miljøtoppmøte i Rio de Janeiro i 1992 fortalte om miljøorganisasjonens 30 år på disse internasjonale klimatoppmøtene og om hva Bellona mener vil bli avgjørende på årets COP.

– Da vi dro til Rio for 30 år siden var det håp. Da hadde vi tid på oss. I København presenterte vi «101 løsninger på klimakrisen» og det begynte endelig å bli aksept i verden for at klimaendringene var menneskeskapte. Siden da har Bellona jobbet mye med å få CCS og karbonnegative løsninger på agendaen i verdenssamfunnet – et «våpen» som kan fikse store deler av problemet, sa han.

Han påpekte at forhandlingene i Glasgow fikk på plass regelverket for Parisavtalen og at i Sharm el Sheikh vil det dreie seg om implementeringen.

F.v. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, Bellona-stifter Frederic Hauge, Statsminister Jonas Gahr Støre og Kristian Røkke i Aker Horizons under åpningen av Bellona-paviljongen under COP26 i Glasgow. F.v. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide, Bellona-stifter Frederic Hauge, Statsminister Jonas Gahr Støre og Kristian Røkke i Aker Horizons under åpningen av Bellona-paviljongen under COP26 i Glasgow.

– Men til det trengs det penger. Og der vil verden måtte tenke nytt. Jeg kaller det klimafinansiering 2.0. Vi må diskutere de store pengene. For det er dyp mistillit i verden. Vi skal til et møte hvor deltagerne har et annet syn på ting enn oss. Deres hus blir skylt på havet. Deres familiemedlemmer dør. På grunn av klimaendringene. Det må ikke vi glemme når vi går til forhandlingsbordet, sa han og fortsatte:

– Klimafinansiering 2.0 vil handle om prosjektbasert finansiering. Det kan kanskje skje ved at rike land kan gå sammen og stiller krav til for eksempel et land som India i retningen «hvis dere følger de og de kriteriene så vil vi investere i infrastruktur for CCS i landet deres». Vi tror også at det vil bli en stor diskusjon om klimatoll. Altså, at det vil legges tollavgift på varer fra land som ikke fyller klimakravene. Denne tollen skal så gå til klimafinansiering og -tilpassing. Bellona skal jobbe målrettet for å få på plass denne typen klimafinansiering, slik vi har gjort med blant annet CCS de siste 20 årene, sa Hauge.

Norge har en spesiell rolle

Med via video var også Lois Quam. Hun har tre ganger vært på businessmagasinet Fortunes liste over verdens mest innflytelsesrike kvinnelige næingslivsledere. President Barack Obama valgte henne til å lede sitt globale helseinitiativ der hun rådet over 8 milliarder dollar til over 80 land. I dag er hun toppsjef i den globale helseorganisasjonen Pathfinder, som er en av våre partnere på Bellona-paviljongen i Sharm El Sheikh.

Frederic Hauge og Lois Quam under et Bellona-seminar i 2015 Frederic Hauge og Lois Quam under et Bellona-seminar i 2015 Photo: (Foto: Marius Dalen/Bellona)

Hun påpekte at Norge har en spesiell rolle å spille i forbindelse med å få opp tempoet i klimakampen.

– Norge kan og må ta lederskap i dette arbeidet, sa hun i sin videohilsen fra USA.

Hun viste til hvordan Norges Banks Investment Management (tidlige Oljefondet) har etablert en rekke tiltak med kort tidshorisont.

– Det er lederskap og demonstrerer hvordan man faktisk bruker de verktøyene man har tilgjengelig, sa Quam.

PodstudioThorsby Landslagspiller og fotballproff Morten Thorsby har startet We play green.

Også landslagspiller og fotballproff Morten Thorsby var med via video. Han snakket om hvordan fotballspillere og idrettsstjerner er en ubrukt ressurs med enorm mulighet til å påvirke folkeopinionen. Han etablerte derfor We Play Green, og sammen med partnere som blant andre Bellona jobber han med å gjøre denne plattformen tilgjengelig slik at det blir lettere for idrettsutøvere å bruke sin stemme til å engasjere seg i klimakampen.

Bellona-paviliongen i Sharm El Sheikh

Tradisjonene tro etablerer Bellona og Sahara Forest Project en paviljong i Sharm El-Sheikh, denne gang med støtte fra Aker Horizons og Utenriksdepartementet, Oslo kommune, Forskningsrådet, SINTEF, Cambi og Vow ASA.

Miljøbyråd Sirin Stav fortalte hvorfor det er viktig at byene engasjerer seg på klimatoppmøtene.

– Byene står for 70 prosent av verdens utslipp. Vi ønsker å løfte byenes rolle og vise frem og dele våre løsninger med andre hovedsteder i verden. Det er fire hovedtiltak Oslo benytter seg av i arbeidet med at byen vår skal være utslippsfri innen 2030: er at vi etablerer klimabudsjett. Vi skal fange og lagre CO2-utslippene fra hovedstandens søppelforbrenning og reduserer bare med det tiltaket 17% av byens utslipp. Vi har også mye å hente ved å benytte vår innkjøpsmakt, dvs gjennom å stille krav til leverandørene vi handler med. Grønne løsninger, som for eksempel utslippsfrie byggeplasser, forklarte hun.

Fridtjof Unander, sjefsøkonom i Aker Horizons fortalte at de som selskap har mål om netto nullutslipp.

– Men det haster å få på plass politikk for at vi skal klare å nå dette. For det er kraftig vekst i CO2 utslipp i verden, og med energikrisen fortsetter denne trenden. COP blir viktig for å få frem behovet for en politikk som muliggjør investeringer fra industrien. Vi drar til COP for å viser frem og utveksle erfaringer innen havvind, karbonfangst og lagring (CCS). Hydrogen for industrielle løsninger. Løsninger som er viktig for industrier som stål og sement – hvor det ellers er vanskelig å kutte utslipp, sa han.

Til COP27 for å vise frem klimaløsninger

Kjetil Stake presenterte arbeidet til Sahara Forest Project for gjestene i rådhuset. Kjetil Stake presenterte arbeidet til Sahara Forest Project for gjestene i rådhuset.

Kjetil Stake, daglig leder i Sahara Forest Project påpekte i likhet med ambassadøren til Egypt at årets klimatoppmøte er Afrikas og Midtøstens COP.

– Vi skal til Sharm El Sheikh for å vise frem hvordan man produserer mat og vann ved hjelp av solenergi og saltvann i ørkenområder.

Han fortalte også om hvordan de nå gir flyktninger opplæring ved Sahara Forest Project sitt anlegg i Jordan.

Mari Sundli Tveit, direktør i Forskningsrådet og direktør for bærekraft i SINTEF, Nils Røkke, pratet om hvordan forskning og kunnskapsdeling er helt avgjørende i klimakampen.

– Det handler om samfunnsomstilling, og den må være rettferdig. Vi skal gjøre det vi kan for å støtte forskning og kunnskapsdeling, sa Tveit.

– Det er viktig å få til et internasjonalt samarbeid om de løsningene vi jobber med. Samarbeidet i Europa funker, men vi må få det til utover i verden, sa Røkke.

Mathilde Emilie Thue leder NABA, en organisasjon med 150 norske og afrikanske medlemsbededrifter.

– Klimatiltak i Afrika kan ikke bare baseres på å tjene penger. Afrikanske stater må involveres, ikke bare som mottakere av bistandsmidler. Afrikanske myndigheter, næringsliv og finansaktører må involveres som samarbeidspartnere, sa hun.

F.v. Pia Thorsby (We Play Green), Sirin Stav (miljøbyråd Oslo), Dragos Talvescu (Cambi), Hallstein Havåg (Bellona), Nils Røkke (SINTEF), Maria Kringlen Halvorsen (Vow), Mari Sundli Tveit (Forskningsrådet). F.v. Pia Thorsby (We Play Green), Sirin Stav (miljøbyråd Oslo), Dragos Talvescu (Cambi), Hallstein Havåg (Bellona), Nils Røkke (SINTEF), Maria Kringlen Halvorsen (Vow), Mari Sundli Tveit (Forskningsrådet). Photo:

Maria Kringlen Halvorsen, bærekraftsdirektør i Vow ASA fortalte om hvordan de jobber med å erstatte fossilt karbon i metallurgisk industri med biokarbon.

– Vi skal ha et arrangement på COP om hvordan pyrolyse kan bidra til å løse klimaendringene, fortalte hun.

Dragos Talvescu, markedsdirektør i Cambi, fortalte at de er global leverandør av termiske hydrolyseløsninger for kloakkslam og organisk avfallshåndtering.

– Vi er verdensledende innen behandling av avfall og produserer biogass som erstatter fossil energi i storbyer verden over, forklarte han.

Daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg takket av møtet med et engasjert innlegg.

Vi reiser til COP sammen med våre partnere til det viktigste møtet noensinne. Fordi fra og med nå er alle klimatoppmøtene de viktisgte noensinne. Fordi det haster. Får vi ikke til dette, står vi overfor gigantisk tillitskrise. Det nytter ikke å love ting i fremtiden. Vi må få det til nå! Og det krever ledelse! COP27 må være et møte hvor vi gjør det vi sier at vi skal gjøre, avsluttet Havåg.