Nyheter

Gruveselskap vil bygge cyanid-innsjø

6. oktober masjerte aktivister i Romania med bannere med "Redd Rosia Montana" på for å markere sin motstand mot prosjektet.
www.rosiamontana.org

Publiseringsdato: 17. oktober, 2003

Skrevet av: Hanne Bakke

I Romania er det som kan bli en miljøkatastrofe av dimensjoner under oppbygging; som et biprodukt av gull-utvinning skal det etableres en 510 hektar stor cyanid-innsjø. I tillegg innebærer prosjektet en total rasering av landskapet og tvangsflytting av 2000 mennesker.

Romania:

I det såkalte Rosia Montana-prosjektet er det planlagt å bygge det som totalt blir Europas største gullgruve med dagbrudd i Apuseni-fjellene i Romania. Byggingen av disse fire gruvene innebærer at mer enn 2000 mennesker må flytte og et 510 hektar stort reservoar fylles med cyanid som produseres ved gull-utvinningen. Deler av landskapet i regionen blir totalt rasert og det er planlagt å bruke 150 tonn sprengstoff hver dag over langt tid bl.a. for å fjerne fire fjell. Fremgangsmåten, som er ulovlig i store deler av Vest-Europa, Canada, og mange andre land, innebærer ekstrem risiko for miljøet og befolkningen i området rundt.

Låneavslag fra Verdensbanken
Bak gruveprosjektet står Gabriel Resources. Dette er et firma med base på Barbados, men som er registrert på den canadiske Toronto-børsen. Gabriel Resources har ingen tidligere erfaring med gruvedrift, men er fast bestemt på å gjennomføre prosjektet til tross for å ha fått avslag på finansieringsøknader både hos Verdensbanken og Royal Bank of Canada. Avslagene kommer bl.a. på bakgrunn av at Gabriel Resources ikke har tatt noen form for hensyn til miljøet eller naturarven i området. Nå har imidlertid selskapet funnet andre måter å finanseiere prosjektet på, og fortsetter planleggingen for fullt. Heller ikke sterk motstand fra lokalbefolkningen har fått selskapet til å skifte mening.

Gabriel Resources hadde søkt Verdensbankens «utlånsavdeling» International Finance Corrporation (IFC) om midler, men fikk altså nei. I følge BBC sier IFC i avslaget at de har «konkludert med at det er i alles interesse at vi ikke fortsetter dialogen med selskapet». Lånesøknaden er rapportert til å ha vært på 250 millioner US dollar. IFCs avslag ble naturlig nok applaudert av miljøvernere, lokalbefolkningen i Rosia Montana-området og opposisjonen i Romania.

Innbyggerne mobiliserer
Innbyggerne det tre landsbyene Rosia Montana, Bucium og Cornea, som vil bli ødelagt av den planlagte gruvedriften, ønsker ikke å sitte å se på at hjemmene deres blir ødelagt og har nå samlet seg til organisasjonen Alburnus Maior. Blant annet står organisasjonen bak websiden http://www.rosiamontana.org/ som informerer omverdenen om miljøtragedien som er i ferd med å skje.

En tikkende miljøbombe
Prosjektet minner skummelt mye om tragedien i den Rumenske Baia-gruven i 2000 som forurenset elvene Tisza og Donau. Den gangen ble drikkevannet til 2,5 millioner mennesker forurenset og 120 tonn fisk døde.

Startes gruvedriften betyr dette at Europa får en planlagt, tikkende, miljøbombe på størrelse med Tsjernobyl. Bellona mener et slikt prosjekt er helt moralsk forkastelig og en miljøskandale uten sidestykke. Dette prosjektet må ikke igangsettes!