Nyheter

Klorutslipp fra Oset renseanlegg

Foto: Andreas Mathismoen/Bellona

Publiseringsdato: 4. mars, 2011

Skrevet av: Ruth Lothe

Tirsdag ettermiddag sprang en klorslange lekk i Oslo kommunes vannrenseanlegg på Oset ved Maridalsvannet. Lekkasjen ble ikke oppdaget før onsdag og da hadde 6000 liter klor rent ut og drept fisk i elva. Bellona vurderer å politianmelde Vann- og Avløpsetaten for brudd på forurensningsloven.

Et rør med klor sprang lekk slik at (uvisst hvor sterk konsentrasjon av) 6000 liter klor rant ut i en liten bekk inne i fjellet hvor renseanlegget er plassert.

Bekken rant så ut i selve Akerselva. Innholdet av klor var da såpass konsentrert at død fisk er funnet så langt nede som mellom Kuba og Mølleparken, skriver Vann- og avløpsetaten på sine nettsider. 

Sikkerhetssperre var fjernet

Bellona inspiserte fredag lekkasjen og selve klordoserings-systemet etter ulykken, sammen med Vann og avløpsetaten.

 Gjennom dialogen mellom teknisk guide og konstituert direktør Per Kristiansen i Vann- og avløpsetaten kom det fram at den øverste sperren på stengeventilen var stengt av fordi nattevakten opplevde at alarmen gikk hele tiden. Det sier Andreas Mathismoen fra Miljøpatruljen i Bellona, og stusser ved forklaringen:

bodytextimage_DSC_8155.JPG Photo: Foto: Andreas Mathismoen/Bellona

− Det er merkelig at de ikke har opprettet rutiner for å sjekke denne ventilen om natten etter at de fjernet sperren.

Konstituert direktør Per Kristiansen tar hendelsen alvorlig, og vil gjennomføre flere undersøkelser frem mot høsten. Men han er ikke fornlyd med utstyret som skulle forhindret slike lekkasjer:

− Vi vurderer om dette er en garantisak mot leverandøren av utstyret, sier Kristiansen.

Bellona erfarer at det også kan ha vært svikt i flere av de tekninske installasjonene.

Vurderer å politianmelde

− Klor er giftig og utslippet har ført til massiv fiskedød i Akerselva, sier fagrådgiver på miljøgifter i Bellona, Marius Dalen. Vi vurderer derfor å politianmelde Vann- og avløpsetaten for brudd på Forurensningsloven.

Norsk Institutt for Vannforskning vil mandag starte en undersøkelse av hvordan bunndyrene, som er mat for fisken, har blitt påvirket av klorutslippet.

Fortynnet klorvann er ikke skadelig for mennesker.