Nyheter

Åpen høring på Stortinget om Bolærne

Publiseringsdato: 10. juni, 2004

Skrevet av: Hanne Bakke

Det bli en åpen høring på Stortinget om salget av Østre Bolærne mandag 14. juni. Dette betyr at saken etter all sannsynlighet blir ferdigbehandlet i Stortinget før sommerferien. Bellona vil bli innkalt til høringen.

Det er forsvarskomiteen som har ansvar for gjennomføringen av høringen mandag 14. juni klokken 15.15 – 18.00. Påmeldingsfristen er satt til fredag 11. juni kl.15.00.

Forslaget om høring kommer fra Frp, og siden regjeringspartiene ikke motsetter seg dette kommer den altså i stand. Carl I. Hagen sier Frp vil innkalle bl.a. forsvarsministeren, miljøvernministeren, fylkesordfører i Vestfold Anne Rygh Pedersen, ordføreren i Nøtterøy kommune, Bellona v/Frederic Hauge samt kjøperne til høringen.

–> Frp-lederen vil bl.a. ha svar på om motstanden mot kjøpet henger sammen med at kjøperen er Smiths venner. Hagen sier til Aftenposten at han vil stille spørsmålet – Hva hvis det hadde vært Bellona som hadde kjøpt øya?

Både Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har hele tiden vært klare på at salget må omgjøres slik at det offentlige kan overta øya og sikre allmennhetens interesser.

Arbeiderpartiets Sylvia Brustad har engasjert seg sterkt i saken og sier til NTB at det viktige er at den blir behandlet før Stortinget tar sommerferie. Brustad har sammen med Marit Nybakk og Helen Rui levert et forslag om at salget må gjøres om. De skriver i sitt forslag:

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at salget av Østre Bolærne blir omgjort, slik at eiendommen blir i offentlig eie. Dette bør gjøres ved å forsøke å komme fram til en minnelig løsning med Brunstad Conference Center AS. Dersom dette ikke lar seg gjøre må ekspropriasjon søkes gjennomført.

– Vi ser fram til høringen, sier Olaf Brastad, styreleder i Bellona. – Politikerne kan ikke ignorere folkekravet om at Bolærne skal være for alle, og det er ting i denne prosessen som det er betryggende at Stortinget ønsker å få belyst, sier han.