Nyheter

Plattformaksjonen avsluttet

Boreriggen Transocean Arctic på slep til Barentshavet. Båten til høyre er M/S Osan.
Foto: Tarjei Huse / Natur og Ungdom

Publiseringsdato: 22. juli, 2000

Skrevet av: Thomas Palm

Aksjonen mot oljeplattformen Transocean Artic ble avsluttet i kveld kl. 22.00 etter gjentatte pålegg fra politiet. Bellona og Natur og Ungdom er fornøyd med aksjonen som har pågått i hele dag og vil fortsette kampanjen mot de miljøfiendtlige oljeboringene i det svært ressursrike og sårbare området

– Vi har ikke noe utestående med politiet, men at oljeselskapene bruker dem med trusler om beslag, arrestasjoner og inndragning for å bane seg vei forbi fiskefartøy til Barentshavet viser at makta rår – men vi gir oss ikke, sier Rune Haaland i Bellona.


– Vi vil blant annet bringe saken inn for sivilombudsmannen. Det er fullstendig uakseptabelt at oljeselskapene skal diktere norsk miljøpolitikk og bore etter olje i miljøsensitive områder før ankefristen og behandlingene av disse er ferdigbehandlet. Alle de miljøfaglige instansene har vært svært kritiske i sine uttalelser og dette vil vi forfølge, sier Haaland


Organisasjonene finner det særdeles merkelig at myndighetene kun velger å stanse en av de fire leteboringene på grunn av manglende oljevernmuligheter og sårbare miljøressurser, men ikke de tre andre når forholdene ikke er tilstrekkelig annerledes for disse.


I løpet av de senere årene har vi opplevd at oljeselskapene bruker miljøet som salderingspost for ytterligere å øke sin fortjeneste, med en kraftig vekst i utslippene som resultat. Selv ikke oljeindustriens egne skadelige miljømål blir nådd.


– Vi har fått en oljesektor hvor noen oppfører seg som champagnebedøvde Per Gynter med ett eneste mål om i å sprette korken på stadig nye felt. Vi har startet den offentlige debatten som må tas i forbindelse med oljemeldingen. Nå må politikerne være sitt ansvar bevisst: Barentshavet representerer en uendelig fornybar ressurs hvis vi forvalter den i et litt mer langsiktig perspektiv enn å tappe den for olje på bekostning av miljøet, sier Elin Lerum Boasson i Natur og Ungdom.