Nyheter

Markering mot Snøhvit

Stopp Snøhvit-utbyggingen var det klare budskapet på Eidsvolds Plass onsdag ettermiddag.
Foto: Cato Buch

Publiseringsdato: 25. februar, 2002

Skrevet av: Runar Forseth

Statoil og Bondevik tror de skal slippe unna miljøprotester når de nå vil bygge ut Snøhvit. Det gjør de ikke. Onsdag var det en markering utenfor Stortinget.

Statoil og Stortinget vil åpne det sårbare og værharde Barentshavet for utvinning av olje og gass. Barentshavet er vårt viktigste område for fisk og vårt viktigste matfat. Et oljeutslipp i denne unike villmarken vil være katastrofalt. Med på Snøhvit-lasset følger også det første forurensende gasskraftverket i Norge.

Den 7. mars skal saken opp til behandling på Stortinget.

I den forbindelse var det en markering utenfor Stortinget kl. 16.00. onsdag denne uken.

NU-leder Elin Lerum Boasson og Bellonas Frederic Hauge holdt apeller, og flere Stortingsrepresentanter var ute på Eidsvolds plass og snakket med demonstrantene.

I sin appell sa Frederic Hauge at det er på tide å gi antabus til petroholikerne som vil åpne det sårbare Barentshavet og bygge et forurensende gasskraftverk i forbindelse med LNG fabrikken på Melkøya.

–Vi har åtte dager på oss før Snøhvit skal avgjøres i Stortinget. I løpet av disse åtte dagene skal vi klare og stanse prosjektet, sa Frederic Hauge til stor applaus fra forsamlingen utenfor Stortinget.

To ting på en gang
–Snøhvit-utbyggingen innebærer en snikåpning av Barentshavet for oljeutvinning. Dette er det kanskje viktigste oppvekstområdet for norsk fisk, samtidig som området er svært sårbart for forurensing, sier Bellonas saksbehandler Cato Buch.

I forbindelse med Snøhvitprosjektet skal det også bygges et forurensende gasskraftverk som vil slippe ut like mye CO2 som 300.000 biler.

–Bondevik har gjort en strålende innsats i kampen mot forurensende gasskraftverk her i landet. Men nå ser det ut til at han vil svikte miljøet. Bondevik kan fortsatt redde sin miljøtroverdighet dersom han holder sine løfter om å gi Snøhvit en seriøs politisk behandling, sier Elin Lerum Boasson, leder i Natur og Ungdom.

02e7c14046f8056c07af3cb56210d4c5.jpeg Photo: Foto: Cato Buch

Fotfølger Bondevik
Aktivister fra Natur og Ungdom stiller opp utenfor Bondeviks kontor hver morgen 08:00 i dagene fram til Stortinget skal vedta sitt syn på Snøhvit 7. mars. De har med seg et banner med teksten: «Svikter du miljøet Bondevik? Stopp Snøhvit!» Statsministeren og andre regjeringsmedlemmer er hjertelig velkomne til å drikke kaffe og slå av en prat med NU-aktivistene.

Både Natur og Ungdom og Bellona krever at Bondevik står imot presset fra Statoil og Høyre, og stopper hastebehandlingen av Snøhvit.

–Landets statsminister må reagere når en så viktig miljøsak får en slik hastepreget og useriøs behandling, sier Elin Lerum Boasson.